W dniu 27 września łódzki zespół SIR zorganizował w ramach planu operacyjnego KSOW na lata 2016 – 2017 szkolenie "Innowacyjne technologie w przetwórstwie owocowo-warzywnym". Odbywające się w sali konferencyjnej Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego szkolenie było skierowane do rolników, plantatorów, firm przetwórstwa warzywno-owocowego, doradców. Pierwszy wykład na temat innowacyjnych metod suszenia owoców i warzyw przedstawił profesor doktor habilitowany Andrzej Lenart z Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Prelekcja zawierała wiele informacji o nowościach i rozwiązaniach innowacyjnych w zakresie metod i sposobów suszenia warzyw i owoców. Kolejny wykład na temat Przetwory z owoców i warzyw – m.in. smoothie owocowe i warzywne został zaprezentowany przez doktora Jarosława Markowskiego z Zakładu Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców i Warzyw Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. Dodatkowo po części merytorycznej uczestnikom szkolenia zaprezentowały się lokalne firmy produkujące soki owocowe i warzywne oraz firma produkująca urządzenia i maszyny do przetwórstwa w tym również do suszenia owoców i warzyw. Osoby zainteresowane szczegółami zapraszamy do kontaktu z nami.
Łódzki Zespół SIR