Ptasia grypa – zasady bioasekuracji
PTASIA GRYPA (influenza ptaków) - to wirusowa choroba zakaźna występująca głównie u ptaków, wywołana przez typ A wirusa grypy, który należy do rodziny Orthomyxoviridae, rodzaju Influenzavirus A. Choroba atakuje wszystkie gatunki ptaków wolno żyjących i domowych powodując największe straty wśród kur i indyków.
Ze względów praktycznych i celów administracyjnego zwalczania wyróżniamy grypę ptaków o wysokiej zjadliwości (HPAI) i niskiej zjadliwości (LPAI). Choroba w formie HPAI i LPAI H5 i H7 jest zwalczana z urzędu.
ŹRÓDŁA ZAKAŻENIA - bezobjawowymi nosicielami wirusa ptasiej grypy są migrujące ptaki wodne, zwłaszcza dzikie kaczki i łabędzie. Rozprzestrzenianie wirusa może następować również poprzez zanieczyszczoną paszę, wodę, nawóz, sprzęt, środki transportu i człowieka (ubranie, obuwie).
Wirus ptasiej grypy w zależności od warunków może przeżyć:
Wirus jest wrażliwy na powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne.
OBJAWY KLINICZNE GRYPY PTAKÓW - są mało charakterystyczne i zróżnicowane w zależności od zjadliwości szczepu wirusa wywołującego chorobę, gatunku i wieku ptaków oraz warunków środowiskowych.
Głównymi objawami klinicznymi wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu jest:
Padnięcia ptaków mogą być nagłe, bez widocznych objawów zakażenia. Śmiertelność może dochodzić do 100 %. Przy zakażeniu wirusem grypy o niskiej zjadliwości mogą wystąpić łagodne objawy ze strony: układu oddechowego, zmniejszona produkcja jaj u niosek, osłabienie, gorączka, depresja oraz biegunka.
ZAGROŻENIE DLA LUDZI - jeżeli są przestrzegane zasady higieny to ptasia grypa nie stanowi dużego zagrożenia dla ludzi. Wirusy wywołujące grypę ptaków są bardzo wrażliwe na wysoką temperaturę (wirus ginie w temperaturze 70⁰C), dlatego nie ma podstaw do uznania, by możliwe było zakażenie ludzi w drodze konsumpcji mięsa i produktów drobiowych poddanych obróbce termicznej (m.in. jaj). Jednakże, osoby mające bezpośredni kontakt z podejrzanym o zakażenie i zakażonym drobiem lub zwłokami takich ptaków, powinny stosować odpowiednie środki zapobiegawcze (np. stosowanie odzieży ochronnej) i informować służbę zdrowia, jeśli zaobserwują u siebie jakiekolwiek zmiany w stanie zdrowia wskazujące na chorobę grypopodobną.
ZGŁASZANIE WYSTĄPIENIA CHOROBY U DROBIU - każde podejrzenie wystąpienia ptasiej grypy powinno być niezwłocznie zgłoszone do odpowiednich osób i instytucji (lekarz weterynarii prywatnej praktyki, powiatowy lekarz weterynarii, wójt/burmistrz/prezydent miasta).
BIOASEKURACJA to ochrona fermy przed wystąpieniem czynników chorobotwórczych.
Hodowcy drobiu powinni zachowywać szczególną ostrożność i stosować odpowiednie środki bioasekuracji minimalizujące ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków do gospodarstwa, w szczególności:
Aktualne informacje dotyczące grypy ptaków znajdują się na stronach internetowych: www.wetgiw.gov.pl oraz www.wiw.bip.lodz.pl.
Halina Abramowicz