Fotorelacja z wyjazdu studyjnego „Dobre praktyki w organizacji krótkich łańcuchów dostaw żywności” - 30.09.-02.10.2022 r.

Show the MENU

SIR

03.10.2022

''Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie''.

Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej
„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020. 
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. 
Operacja realizowana przez Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach.

 

 

 

FOTORELACJA Z WYJAZDU STUDYJNEGO

pn. „Dobre praktyki w organizacji krótkich łańcuchów dostaw żywności” 30.09.-02.10.2022 r., woj. małopolskie

 

W dniach 30.09.- 2.10.2022 rolnicy i producenci żywności z woj. łódzkiego mieli okazję na terenie Małopolski wymienić doświadczenia i zdobyć nową wiedzę od tamtejszych producentów.

W trakcie wyjazdu odbyły się wizyty w:
 
- Octovni Janowice produkującej w 100% naturalne octy rzemieślnicze z najlepszych lokalnych produktów,
- gospodarstwie sadowniczym Dariusza Zwolińskiego, który postawił na naturalną uprawę jabłoni i tłoczenie z niej rzemieślniczych soków,
- Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej - wizyta i spotkanie ze stowarzyszeniem GRUPA ODROLNIKA, które powołało do życia i prowadzi Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej (CPL), które jest miejscem do szeroko rozumianej promocji produktów lokalnych, tradycji ludowych, rzemiosła i rękodzielnictwa,
- Chacie Włóczykija, Schronisku Dobrych Myśli- wizyta oraz spotkanie z gospodarzem - wymiana dobrych praktyk,
Winnicy Dąbrówka.

W trakcie wyjazdu odbyły się również wykłady, które poprowadził Jan Czaja - specjalista w temacie wytwarzania, promocji i sprzedaży bezpośredniej produktów lokalnych i regionalnych,tj.:

- „Wytwarzanie i wprowadzanie na rynek produktów regionalnych, lokalny, tradycyjnych zgodnie z obowiązującym prawem. Wymogi higieniczne i weterynaryjne związane z bezpieczeństwem oraz jakością żywności pochodzenia zwierzęcego i roślinnego”,

- „Formy sprzedaży w ramach krótkich łańcuchów dostaw”,

- „Kanały dystrybucji żywności w ramach krótkiego łańcucha dostaw z wykorzystaniem innowacji marketingowych i social mediów. Przykłady dobrych praktyk sprzedażowych”.

 

 

Materiał i fot. Anna Suchecka