Barszcz z wiśni
Składniki:
Przygotowanie:
Wiśnie umyć i włożyć do garnka z zimną wodą. Ugotować. Posłodzić do smaku, zabielić śmietaną z mąką. Zagotować. Podawać z ziemniakami, najlepiej młodymi, okraszonymi skwarkami z boczku.
Barszcz z jabłek
Składniki:
Przygotowanie:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, wrzucić na gotującą wodę. Jak się jabłka rozgotują, zabielić śmietaną z mąką, doprawić do smaku cukrem, cynamonem. Podawać z kluskami „ze stolnicy” lub makaronem wstążki.
Zupa szczawiowa
Składniki:
Przygotowanie:
Szczaw pokroić na drobno, wrzucić na wrzącą, osoloną wodę. Gotować 20 min. Mąkę rozrobić ze śmietaną na jednolitą masę (śmietanę posolić - żeby się nie zważyła) i dodać do zupy. Chwilę gotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Między czasie ugotować jaja na twardo. Obrane jaja pokroić na talerze i zalać gorącą zupą. Jak komuś przeszkadzają włókna ze szczawiu można całość przetrzeć przez sito. Otrzymamy wtedy jednolitą masę. Należy pamiętać o ponownym zagotowaniu po przecieraniu.
Smacznego!
Stanisława Wieczorek