Zupy na lato

Show the MENU

Barszcz z wiśni
Składniki:

  • ½ kg wiśni,
  • 2l wody,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • cukier do smaku.

Przygotowanie:
Wiśnie umyć i włożyć do garnka z zimną wodą. Ugotować. Posłodzić do smaku, zabielić śmietaną z mąką. Zagotować. Podawać z ziemniakami, najlepiej młodymi, okraszonymi skwarkami z boczku.      

Barszcz z jabłek  
Składniki:  

  • 4 jabłka - antonówki,
  • 2l wody,
  • 3 łyżki śmietany,
  • cukier,
  • cynamon.

Przygotowanie:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, wrzucić na gotującą wodę. Jak się jabłka rozgotują, zabielić śmietaną z mąką, doprawić do smaku cukrem, cynamonem. Podawać z kluskami „ze stolnicy” lub makaronem  wstążki.

Zupa  szczawiowa
Składniki:

  • 2 garści szczawiu,
  • 2l wody,
  • sól,
  • 2 łyżki mąki,
  • 0,25l śmietany.

Przygotowanie:
Szczaw pokroić na drobno, wrzucić na wrzącą, osoloną wodę. Gotować 20 min. Mąkę rozrobić ze śmietaną na jednolitą masę (śmietanę posolić - żeby się nie zważyła) i dodać do zupy. Chwilę gotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Między czasie ugotować jaja na twardo. Obrane jaja pokroić na talerze i zalać gorącą zupą. Jak komuś przeszkadzają włókna ze szczawiu można całość przetrzeć przez sito. Otrzymamy wtedy jednolitą masę. Należy pamiętać o ponownym zagotowaniu po przecieraniu.    

Smacznego!

Stanisława Wieczorek