Składniki na sos:
Składniki do marynaty polędwiczki:
Składniki do smażenia polędwiczki:
Przygotowanie marynaty:
Oczyszczoną i umytą polędwiczkę kroimy na plastry o grubości 3 cm. Cebulę siekamy. Składniki marynaty mieszamy i dokładnie wcieramy w mięso. Odstawiamy.
Przygotowanie sosu:
Cebulę, paprykę i cukinię kroimy w kostkę a czosnek siekamy. Na gorącej oliwie przesmażamy warzywa i czosnek z gałązką rozmarynu, oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Pomidory obieramy ze skórki i siekamy. Przesmażone, rumiane warzywa wymieszać z pomidorami. Przykryć i dusić około 5-10 minut. Po tym czasie wyjąć rozmaryn, a pozostałe składniki zmiksować. Sos doprawić solą i pieprzem.
Przygotowanie polędwiczek:
Polędwiczki oczyszczamy z marynaty. Plastry mięsa smażymy na rozgrzanym oleju i od razu dodajemy masło, przekrojony na pół czosnek i gałązkę rozmarynu. Polędwiczki smażymy partiami, aby temperatura oleju była wysoka i mięso właściwie się smażyło. Smażymy po 1 -2 minuty z każdej strony. Mięso odłożyć na 1-2 minuty do odpoczynku, posolić. Do talerza nalać sos, obsypać kaparami. Na wierzchu ułożyć doprawioną polędwiczkę, gałązki rozmarynu.
Kamilla Majer
RZD Radomsko