Składniki:
Dorsza umyć, przyprawić solą i pieprzem, obłożyć plastrami cebuli i cytryny. Zamarynowaną rybę zawinąć w spożywczą folię aluminiową, włożyć na godzinę do lodówki. Schłodzoną rybę natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypać ziołami. Rozgrzać oliwę na patelni, opanierowane mąką kawałki dorsza smażyć na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru. Odsączyć nadmiar tłuszczu.
Składniki dodatku warzywnego:
Umyte warzywa pokroić: pomidor w ósemki, ogórek i paprykę w kostkę, cebulę w półtalarki. Sałatę lodową porwać w palcach. Przecisnąć ząbek czosnku przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem, połączyć jogurtem.
Smacznego!
Agnieszka Trojak
RZD Sieradz