Konkurs „Wiejska Kiełbasa z Łódzkiego”
Termin realizacji konkursu 15.02.2021 – 26.03.2021
Konkurs polegał na sporządzeniu tradycyjnych kiełbas z własnych składników bez stosowania konserwantów chemicznych.
Celem konkursu było kultywowanie polskiego dziedzictwa kulturowego związanego z produkcją kiełbasy wiejskiej, oraz propagowanie spożycia pełnowartościowych kiełbas, wytworzonych z zastosowaniem tradycyjnych składników i metod. Ideą przewodnią konkursu było pielęgnowanie szacunku dla produkcji rodzimych wyrobów w małych gospodarstwach rolnych prowadzących Rolniczy Handel Detaliczny (RHD) lub działalność Marginalną, Lokalną i Ograniczoną (MLO).
Konkurs zorganizowany został przy współpracy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Łodzi, który jest także fundatorem części nagród rzeczowych. Pozostali sponsorzy nagród to: Starostwo Powiatowe w Piotrkowie Trybunalskim, Starostwo Powiatowe w Opocznie, Urząd Miasta Radomska, Urząd Gminy w Kleszczowie, Urząd Gminy w Wielgomłynach, Urząd Gminy Tomaszów Mazowiecki, Urząd Miasta Rawa Mazowiecka, Urząd Gminy Głuchów, Urząd Gminy Wola Krzysztoporska, Urząd Gminy Moszczenica, Urząd Gminy Gorzkowice, Urząd Gminy Kluki, Urząd Gminy Szczerców, Urząd Gminy Szadek, Urząd Gminy Widawa, Urząd Gminy Błaszki, Urząd Gminy Dalików, Urząd Gminy Łyszkowice.
Konkurs został objęty patronatem medialnym przez Radio Victoria.
Formularze zgłoszeniowe przesłało 26 producentów wiejskiej kiełbasy z terenu województwa łódzkiego.
Zakwalifikowanych do udziału w konkursie zostało 24 producentów (dwóch uczestników zostało wykluczonych z udziału w konkursie. Jeden z nich po przesłaniu formularza zgłoszeniowego wycofał swoje uczestnictwo, nie dostarczył próbki pracy konkursowej, tym samym nie spełnił warunków regulaminu, drugi uczestnik nie dostarczył natomiast pracy konkursowej, tym samym również nie spełnił warunków regulaminu).
Do badań przeprowadzonych pod względem bezpieczeństwa żywności, które wykonał Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Łodzi, dostarczone zostały próbki prac konkursowych przez 25 uczestników konkursu. Wszystkie próbki spełniły kryteria bezpieczeństwa mikrobiologicznego.
Do oceny konkursowej zostały dostarczone prace konkursowe przez 24 uczestników konkursu.
Nad oceną sensoryczną wiejskich kiełbas pracowała Komisja Konkursowa powołana przez organizatora w składzie osobowym:
Komisja oceniała wiejskie kiełbasy uwzględniając następujące kryteria:
Komisja Konkursowa ustaliła następujące wyniki Konkursu „Wiejska Kiełbasa z Łódzkiego”:
WYRÓŻNIENIA:
Pozostali uczestnicy konkursu:
Dominika Wojtowicz-Królik