mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju),
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Ser przecisnąć przez praskę.
Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę, zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na grubość około 1-1,5 cm na posypanym mąką blacie stolnicy.
Z ciasta wykrawać szklanką kółka, na środku każdego wykroić małą dziurkę (kieliszkiem lub zakrętką). Krążki ciasta z kieliszka/zakrętki można ponownie zagnieść i od nowa wycinać oponki lub po prostu usmażyć.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (z dodatkiem spirytusu) w dużym garnku z obu stron, na złoty kolor.
Usmażone oponki osączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem
Oponki serowe są najsmaczniejsze świeże, od razu po usmażeniu.
Anetta Chrzanowska specjalistka ds gwia Rejonowy Zespół Doradców w Łasku