Zgodnie zapowiedziami, od 1 stycznia 2019 r. ma nastąpić całkowity zakaz stosowania pasz z GMO, w tym importowanej śruty sojowej. Jest ona sprowadzana w ilości 2 mln ton rocznie i stanowi około 60% surowców wysokobiałkowych do produkcji pasz. Resort rolnictwa chce spopularyzować zwiększenie upraw roślin strączkowych.
Doradcy powiatowych zespołów doradztwa rolniczego Kutno i Łęczyca wraz z rolnikami z terenu obu powiatów 29 września br. uczestniczyli w agrosympozjum, które odbyło się w Straszkowie w siedzibie Kutnowskiej Hodowli Buraka Cukrowego. Spotkanie dotyczyło propagowania nowych technologii uprawy konwencjonalnych odmian soi (nie GMO) w Polsce w celu zwiększenia wykorzystania krajowego białka roślinnego w produkcji pasz wolnych od GMO.
Zaprezentowano nowe odmiany soi, wyniki doświadczeń polowych, a także kalkulacje kosztów produkcji. Uczestnicy mogli również zlustrować plantację polową soi odm Petrina.
Opracowała: Bożena Jóźwiak
Na podstawie prezentacji oraz zdjęć Dawida Siwińskiego (KHBC)