Agros Group
Okres realizacji projektu (data rozpoczęcia i zakończenia realizacji operacji)
11.2020 – 31.12.2022
4 667 504 PLN dotacja, w tym:
2 969 932,79 PLN środki EFFROW
1 697 571,21 PLN krajowe środki publiczne
Grupa Operacyjna (EPI) pn. „Agros Group” działającą jako konsorcjum podmiotów:
- ZPOW AGROS NOVA spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowa – lider operacji
- Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN – jednostka naukowa
- Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego – jednostka doradcza
-5 rolników
Konsorcjum pn. „Agros Group” zostało utworzone na potrzeby projektu pn.: Opracowanie innowacyjnych przetworów owocowo-warzywnych zachowujących optymalny i korzystny skład substancji prozdrowotnych z wykorzystaniem unikalnych rodzajów marchwi i truskawki w celu poszerzenia produkcji rolniczej i przetwórczej” do działania „Współpraca” objętego PROW na lata 2014-2020.
Cel projektu to:
Celem operacji jest opracowanie i wdrożenie nowych produktów, przetworów owocowo-warzywnych zachowujących optymalny i korzystny skład substancji prozdrowotnych z wykorzystaniem unikalnych rodzajów marchwi i truskawki przy jednoczesnym wprowadzeniu proekologicznych technologii uprawy oraz znacznie udoskonalonej metody organizacji produkcji i metody marketingu.
Do realizacji celu wykorzystane zostaną nowe rodzaje marchwi (czerwona i fioletowa) oraz truskawki (biała) wprowadzone w ramach projektu do uprawy w gospodarstwach rolnych.
Wyznaczono następujące cele szczegółowe:
Głównym celem operacji jest utworzenie 2 nowych (sos, dżem) innowacyjnych produktów na bazie nieprodukowanych dotychczas w Polsce na skalę przemysłową rodzajów marchwi (czerwonej i fioletowej) i truskawki (białej). Osiągnięcie celu jest możliwe przy współpracy podmiotów działających w różnych obszarach (gospodarstwa, instytut naukowy, przedsiębiorstwo) wg następującego schematu:
a) opracowanie i wdrożenie znacznie udoskonalonej proekologicznej technologii uprawy marchwi i truskawki, z uwzględnieniem zasad uprawy integrowanej, niezbędnej do uzyskania nowych przetworów o potencjalnej wysokiej wartości prozdrowotnej; osiągnięcie celu wpłynie na poprawę parametrów jakościowych surowca oraz przyczyni się do wzrostu produktywności gospodarstw i ochrony środowiska;
b) opracowanie i wdrożenie znacznie udoskonalonej technologii przedprodukcyjnego przygotowania badanych marchwi i truskawek służących otrzymywaniu przetworów o zwiększonej zawartości i biopodatności składników bioaktywnych m.in. poprzez zastosowanie nowoczesnego tunelu zamrażalniczego, oraz dodatkowego sortera do warzyw i owoców, co wpłynie pozytywnie na środowisko poprzez ograniczenie zużycia mediów, a także pozwoli zmniejszyć straty powstałe podczas obróbki surowca;
c) opracowanie i wdrożenie znacznie udoskonalonej metody marketingu dotyczącej rozpowszechniania nowej wiedzy o unikatowych rodzajach warzyw i owoców bogatych w związki bioaktywne, wprowadzenie do obrotu nowych produktów owocowo-warzywnych o wysokiej wartości prozdrowotnej, korzyści z rozwoju rynku lokalnego oraz dobrych praktyk polegające na nawiązaniu ciągłej współpracy między lokalnymi gospodarstwami rolnymi a dużym przetwórcą.
Ważnym aspektem do osiągnięcia celu jest współpraca podmiotów działających w różnych obszarach (gospodarstwa, instytut naukowy, przedsiębiorstwo).
Głównymi zadaniami do zrealizowania są:
- przygotowanie przez producentów rolnych stanowisk pod uprawę marchwi i truskawki, które skupią się m.in. na: spulchnianiu ziemi, usunięciu skamieniałości, wymieszaniu podłoża z niezbędnymi do użycia nawozami;
- wysiew marchwi czerwonej, fioletowej i pomarańczowej, nasadzenia sadzonek truskawki białej i czerwonej z wykorzystaniem zakupionych nowoczesnych urządzeń do uprawy;
- testowanie technologii termicznej obróbki w symulowanych warunkach operacyjnych prowadzone przez zespół badawczo-rozwojowy oraz analizy zawartości substancji bioaktywnych, właściwości prozdrowotnych oraz określenia biopodatności fitozwiązków przez instytut naukowy;
- zastosowanie innowacyjnej technologii utrwalania pozwalające zachować korzystny profil i wysoką biopodatność fitozwiązków z testowanych produktów. Proces obróbki warzyw i owoców odbędzie się przy zastosowaniu doboru najlepszych parametrów takich jak: temperatura, tempo, środowisko, które zapewnią najmniejsze straty fitozwiązków;
- wprowadzenie do technologii uprawy kwasów humusowych i bakterii probiotycznych, które w dłuższej perspektywie wpłyną pozytywnie na środowisko;
- stworzenie programu edukacyjnego, wykorzystującego inteligentne opakowanie ze znaczkami QR Code oraz komunikację zintegrowaną w ramach doskonalenia metody marketingu.
Rezultatem operacji będzie:
a) wprowadzenie do przetwórstwa nowych rodzajów marchwi i truskawki zasobnych w korzystne dla zdrowia substancje bioaktywne, tj.: marchwi czerwonej (bogatej w likopen), marchwi fioletowej (bogatej w antocyjany) i truskawki białej (bogatej w pochodne kwasu elagowego);
b) wprowadzenie proekologicznych technologii uprawy (poprzez zastosowanie kwasów humusowych i bakterii probiotycznych) marchwi i truskawki co wpłynie pozytywnie na środowisko i zmiany klimatyczne;
c) wdrożenie udoskonalonej technologii termicznej obróbki marchwi i truskawki (blanszowania, mrożenia, rozmrażania) ograniczającej straty substancji bioaktywnych o około 25%;
d) uzyskania na bazie nowych rodzajów marchwi i truskawki oraz udoskonalonej technologii termicznej ich obróbki dwóch nowych produktów owocowo-warzywnych o wysokiej wartości prozdrowotnej (sosu z marchwią czerwoną i fioletową, dżemu z truskawki białej);
e) wzbogacenie i dywersyfikacja działalności produkcyjnej przetwórcy i gospodarstw rolnych skutkujące zwiększeniem dochodu.
f) rozpowszechnienia wiedzy o marchwi czerwonej i fioletowej oraz truskawce białej w formie publikacji lub wystąpień konferencyjnych zwiększających zainteresowania sektora naukowego, rolniczego i przetwórczego tymi surowcami.