Zielono mi…. szpinak

Show the MENU

Szpinak jest wartościową rośliną warzywną, łatwą w uprawie i posiadającą krótki okres wegetacji. Częścią użytkową są liście spożywane najczęściej po ugotowaniu. W ofercie handlowej zazwyczaj szpinak jest dostępny w postaci świeżej, konserwowej i mrożonej.
Warzywo to stanowi cenne źródło soli mineralnych, zwłaszcza magnezu i fosforu oraz witamin takich jak: A, E i C. Na tle innych warzyw wyróżnia się dużą zawartością białek.
Szpinak na znaczną zawartość kwasu szczawiowego powinien być spożywany w umiarkowanych ilościach. Nie jest wskazany dla osób ze skłonnością do reumatyzmu, zapalenia stawów.
Witaminy zawarte w szpinaku, mikroelementy i niektóre inne składniki oddziałują korzystnie na organizm człowieka. Jako warzywo bogate w luteinę ogranicza wpływ procesów starzenia wzroku. Zabezpiecza organizm przed działaniem rodników, działa korzystnie w profilaktyce nowotworowej.
Tak jak wiele witamin i składników odżywczych posiada szpinak, tak wiele dań ze szpinakiem możemy przygotować. Od nas zależy w jaki sposób i jakie potrawy z tą rośliną chcemy przyrządzić. Czy będzie to danie na zimno, na ciepło czy szpinak będzie tylko dodatkiem.
Wśród najpopularniejszych dań ze szpinakiem prym wiodą niewątpliwie zupy. Równie często ze szpinaku przygotowuje się różnego rodzaju sałatki oraz lekkie przekąski. Są to dania dobre szczególnie dla wegetarian. Na co dzień, na szybko, możemy zrobić kanapki czy omlety ze szpinakiem. To doskonałe dania dla zabieganych i zapracowanych. Nic nie stoi na przeszkodzie abyśmy szpinak podawali w daniach głównych. Każdy, kto choć raz jadł makaron, pierożki, rolady, naleśniki lub ciasto francuskie wie, jak smaczne są to dania.

Kilka przykładowych przepisów na potrawy ze szpinakiem:

Zupa szpinakowa

SKŁADNIKI

  • 1opakowanie szpinaku mrożonego( w sezonie może być świeży)
  • 2 serki topione- (śmietankowe)
  • 2 ząbki czosnku
  • mała porcja włoszczyzny
  • 3-4 szt.  pieczarek
  • pół szklanki słodkiej śmietanki do zupy 18%
  • 2 małe kostki rosołowe – drobiowe

WYKONANIE:
2 litry wody zagotować. Dodać włoszczyznę, kostki rosołowe, pieczarki i gotować około 15 minut. Po tym czasie dodać szpinak, serek topiony, rozdrobniony czosnek, sól i pieprz do smaku. Całość zmiksować blenderem i jeszcze pogotować przez chwilkę. Połączyć ze śmietanką. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Można zupę udekorować kleksem śmietanki i listkiem lubczyku.

Kotlety mielone ze szpinakiem

SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 jajka
  • 2 ugotowane marchewki
  • 1/2 opakowania szpinaku mrożonego
  • 3-4 plastry sera żółtego
  • sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej do smażenia

WYKONANIE:
Mięso mielone dokładnie wymieszać, dodać jajka i przyprawy. Szpinak rozmrozić i odparować. Do szpinaku zetrzeć ser żółty i wymieszać. Marchewkę drobno pokroić w kosteczkę.
Z przygotowanej masy mięsnej tworzyć małe kotlety nakładając do środka łyżeczkę szpinaku z serem i łyżeczkę posiekanej marchewki. Kotleciki obtoczyć w bułce nadając im owalny lub okrągły kształt. Smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor. Podawać z surówkami.

Kopytka szpinakowe

SKŁADNIKI:

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • ¼ porcji szpinaku mrożonego
  • 4 łyżki maki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • ¼ kg brzuszka surowego
  • 1 cebula
  • sól

WYKONANIE:
Ziemniaki obrać i ugotować. Odstawić do wystudzenia. Przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Szpinak rozmrozić i odparować. Do przeciśniętych ziemniaków dodać odparowany szpinak, jajka, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Wszystko dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Masę z ciasta podzielić na małe porcje i uformować cienkie wałeczki. Pokroić na drobne kopytka i ugotować w wrzącej osolonej wodzie. Surowy brzuszek pokroić i usmażyć na chrupiące skwareczki, dodając pod koniec drobno pokrojoną cebulkę.
Kopytka podać ze skraweczkami z cebulką,  popijając zsiadłym mleczkiem.

Anna Mokras
RZD Zgierz