Zapiekanka makaronowa

Show the MENU

Składniki:

  • 400 g makaronu rurki (cienkie),
  • 1 puszka pomidorów,
  • 2 puszki tuńczyka w oleju,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oleju,
  • 5 łyżek mleka,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • 150 g mrożonego groszku,
  • 200 g  żółtego sera.

Wykonanie:
Makaron gotować we wrzącej, osolonej wodzie 8 minut. Tuńczyka osączyć z oleju. Pomidory rozrobić w zalewie. Cebulę obrać, posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. W rondlu rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać pomidory i zagotować. Wlać 5 łyżek mleka i przecier pomidorowy, przyprawić solą i pieprzem. Zamrożony groszek wsypać do wrzącej, osolonej wody, pozostawić na ogniu 2 minuty. Żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Formę do zapiekania posmarować masłem. Układać na przemian makaron, tuńczyk i groszek. Każdą warstwę polewać sosem pomidorowym. Wierzch zapiekanki posypać tartym żółtym serem. Piec około 35 – 40 minut w temperaturze 200 oC.

Smacznego!

Agnieszka Trojak
RZD Sieradz