Składniki:
Wykonanie:
Makaron gotować we wrzącej, osolonej wodzie 8 minut. Tuńczyka osączyć z oleju. Pomidory rozrobić w zalewie. Cebulę obrać, posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. W rondlu rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać pomidory i zagotować. Wlać 5 łyżek mleka i przecier pomidorowy, przyprawić solą i pieprzem. Zamrożony groszek wsypać do wrzącej, osolonej wody, pozostawić na ogniu 2 minuty. Żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Formę do zapiekania posmarować masłem. Układać na przemian makaron, tuńczyk i groszek. Każdą warstwę polewać sosem pomidorowym. Wierzch zapiekanki posypać tartym żółtym serem. Piec około 35 – 40 minut w temperaturze 200 oC.
Smacznego!
Agnieszka Trojak
RZD Sieradz