Tort ,,Leśny mech"

Show the MENU

Składniki:

  • 2 szklanki mąki krupczatki,
  • 3 jajka,
  • 1 i 1/3 szklanki cukru,
  • 1 i 1/3 szklanki oleju,
  • 450 g mrożonego szpinaku,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 330 ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 śmietan-fixy,
  • nasiona granatu

Przygotowanie:
Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody. Jajka i cukier zmiksować na gładką, puszystą masę. Ciągle miksując porcjami dodawać olej, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Do przygotowanego ciasta dodać szpinak i wymieszać drewnianą łyżką. Przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy o średnicy 26 cm i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na około godzinę. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe, ewentualnie piec jeszcze 5 min. Gotowe ciasto ostudzić. Odciąć wierzch i pokruszyć do miski. Mocno schłodzoną śmietanę ubić, dodając na koniec śmietan-fiksy i cukier waniliowy. Wyłożyć masę na ciasto posypać okruchami. Wierzch udekorować nasionami granatu i wszystko delikatnie docisnąć do masy.