Ciasto:
Krem:
Wierzch:
2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 2 szklankach wody
Ciasto:
Przesiać mąkę, dodać sól, cukier puder oraz masło pokrojone w kawałki. Szybko łączyć palcami masło z suchymi składnikami. Dodać żółtka i dokładnie wyrobić na stolnicy. Ciasto rozwałkować na okrągły placek (większy o 2-3 cm niż foremka) i wyłożyć nim przygotowaną formę do tarty - spód i boki. Wstawić formę z ciastem do nagrzanego piekarnika (160C) przez 15-20min.
Krem:
Połowę mleka zagotować z cukrem i masłem, drugą połowę wymieszać z proszkiem budyniowym. Zestawić rondel z ognia i wlać, stale mieszając, mleko z budyniem. Postawić ponownie na ogniu i gotować, aż budyń zgęstnieje i się zagotuje. Zestawić budyń z ognia, dodać 1-2 żółtka i szybko wymieszać. Wyłożyć krem na upieczony spód tarty, a na kremie ułożyć ciasno owoce.
Po wystygnięciu kremu, zalać ciasto tężejącą galaretką.
Smacznego !
Małgorzata Tronina
RZD Pajęczno