Tarta z truskawkami

Show the MENU
Zdjęcie przedstawia kawałek na talerzyku oraz tartę z truskawkami na blaszce

Ciasto:

  • 30-40 dag mąki pszennej - krupczatki
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • tłuszcz i mąka do formy

Krem:

  • pół litra mleka
  • budyń  śmietankowy bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka masła
  • 1-2 żółtka
  • 40-50 dag świeżych truskawek lub innych miękkich owoców

Wierzch:
2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 2 szklankach wody

Ciasto:
Przesiać mąkę, dodać sól, cukier puder oraz masło pokrojone w kawałki. Szybko łączyć palcami masło z suchymi składnikami. Dodać żółtka i dokładnie wyrobić na stolnicy. Ciasto rozwałkować na okrągły placek (większy o 2-3 cm niż foremka) i wyłożyć nim przygotowaną formę do tarty - spód i boki. Wstawić formę z ciastem do nagrzanego piekarnika (160C) przez 15-20min.

Krem:
Połowę mleka zagotować z cukrem i masłem, drugą połowę wymieszać z proszkiem budyniowym. Zestawić rondel z ognia i wlać, stale mieszając, mleko z budyniem. Postawić ponownie na ogniu i gotować, aż budyń zgęstnieje i się zagotuje. Zestawić budyń z ognia, dodać 1-2 żółtka i szybko wymieszać. Wyłożyć krem na upieczony spód tarty, a na kremie ułożyć ciasno owoce.

Po wystygnięciu kremu, zalać ciasto tężejącą galaretką.

Smacznego !

Małgorzata Tronina
RZD Pajęczno