Staropolski piernik świąteczny

Show the MENU
Zdjęcie przedstawia staropolski piernik świąteczny

Składniki:

  • 1/2 kg miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 25 dag smalcu lub masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 całe jaja
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 torebka przyprawy do piernika
  • garść pokruszonych orzechów

Wykonanie:
Miód, cukier i smalec lub masło stopniowo podgrzać, niemal do wrzenia. Masę ochłodzić. Do chłodnej masy dodajemy stopniowo, wyrabiając ręką mąkę, jaja,sodę mleko, sól , przyprawę do piernika i pokruszone orzechy.Dobrze wyrobione ciasto, po nadaniu kształtu kuli, wkładamy do kamionkowego garnka, przykrywamy ściereczką i umieszczamy w chłodnym miejscu, by powoli dojrzewało na około 2 tygodnie. Dojrzałe ciasto dzielimy na 3 części i po rozwałkowaniu pieczemy na blasze na brązowy kolor. Wystudzone placki przekładamy lekko rozgrzanym, dobrze wysmażonym,powidłem śliwkowym. Można również dać inne przełożenia takie jak : masa orzechowa lub  kajmakowa. Da urozmajcenia może być jedna masa orzechowa, a druga z powideł. Bezpośrednio po przełożeniu nakrywamy czystym arkuszem papieru i równomiernie obciążamy deską lub książkami. Piernik staropolski długo zachowuje świeżość, zwłaszcza jeśli będziemy go przechowywać w chłodnym miejscu. Można piernik polukrować lub polać polewą czekoladową i ozdobić.