Składniki:
Wykonanie:
Miód, cukier i smalec lub masło stopniowo podgrzać, niemal do wrzenia. Masę ochłodzić. Do chłodnej masy dodajemy stopniowo, wyrabiając ręką mąkę, jaja,sodę mleko, sól , przyprawę do piernika i pokruszone orzechy.Dobrze wyrobione ciasto, po nadaniu kształtu kuli, wkładamy do kamionkowego garnka, przykrywamy ściereczką i umieszczamy w chłodnym miejscu, by powoli dojrzewało na około 2 tygodnie. Dojrzałe ciasto dzielimy na 3 części i po rozwałkowaniu pieczemy na blasze na brązowy kolor. Wystudzone placki przekładamy lekko rozgrzanym, dobrze wysmażonym,powidłem śliwkowym. Można również dać inne przełożenia takie jak : masa orzechowa lub kajmakowa. Da urozmajcenia może być jedna masa orzechowa, a druga z powideł. Bezpośrednio po przełożeniu nakrywamy czystym arkuszem papieru i równomiernie obciążamy deską lub książkami. Piernik staropolski długo zachowuje świeżość, zwłaszcza jeśli będziemy go przechowywać w chłodnym miejscu. Można piernik polukrować lub polać polewą czekoladową i ozdobić.