Składniki:
Ciasto:
Masa serowa:
Sposób wykonania:
Ciasto: mąkę posiekać nożem z margaryną, dodać resztę składników i szybko zagnieść. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć, wyłożyć nim tortownicę i piec 20 minut w temperaturze 1800C. Masa serowa:żółtka utrzeć na gładką masę z cukrem pudrem, następnie dodać ser, roztopioną margarynę, cukier waniliowy i mąkę. Masę podzielić na 2 części do jednej dodać masę kajmakową, a do drugiej 1,5 łyżki mąki. Białka ubić z solą na sztywną pianę i połowę wymieszać z jedną częścią masy sernikowej, a połowę z drugą. Masy wylewać na przemian na podpieczony spód. Piec około półtorej godziny w temperaturze 1700C.
Magdalena Siwek
RZD Opoczno