Sernik orzechowy

Show the MENU
Zdjęcie przedstawia sernik orzechowy

Składniki:
Ciasto:

  • szklanka mąki,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 100 g margaryny,
  • 2 żółtka,
  • ¼ łyżeczki soli

Masa serowa:

  • 1 kg sera mielonego,
  • szklanka cukru pudru,
  • 6 jajek,
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1/3 szklanki mąki pszennej,
  • 50 g roztopionej margaryny,
  • ¾ puszki masy kajmakowej - orzechowej,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • ¼ łyżeczki soli

Sposób wykonania:
Ciasto: mąkę posiekać nożem z margaryną, dodać resztę składników i szybko zagnieść. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć, wyłożyć nim tortownicę i piec 20 minut w temperaturze 1800C. Masa serowa:żółtka utrzeć na gładką masę z cukrem pudrem, następnie dodać ser, roztopioną margarynę, cukier waniliowy i mąkę. Masę podzielić na 2 części do jednej dodać masę kajmakową, a do drugiej 1,5 łyżki mąki. Białka ubić z solą na sztywną pianę i połowę wymieszać z jedną częścią masy sernikowej, a połowę z drugą. Masy wylewać na przemian na podpieczony spód. Piec około  półtorej godziny w temperaturze 1700C.

Magdalena Siwek
RZD Opoczno