Sałatka śledziowa z curry

Show the MENU
Zdjęcie przedstawia sałatkę śledziową z curry

Składniki:

  • 5 płatów śledzi w zalewie korzennej,
  • 0,5 puszki kukurydzy,
  • garść rodzynek,
  • 4 średnie ogórki konserwowe,
  • 7 krążków ananasa,
  • 120 gramów sera żółtego,
  • 1 czerwona cebula,
  • pieprz,
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • Sos curry:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 - 3 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany 12%,
  • 1/3 łyżeczki curry,
  • 2 szczypty kurkumy,
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu

Wykonanie:
Śledzie pokroić w cienkie paseczki. Rodzynki przelać obficie wrzątkiem, odsączyć. Ananasa pokroić na małe kawałki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórki i ser żółty pokroić w drobną kostkę. Cebulę posiekać. Składniki sosu wymieszać ze sobą, odstawić na 20 minut. Do jednej miseczki wrzucić śledzie, ogórki, ser i posiekaną cebulę. Do drugiej wsypać kukurydzę, ananasa i rodzynki, oprószyć pieprzem, wymieszać. Do pierwszej miseczki dodać sos curry i wymieszać. Na półmisku układać naprzemiennie składniki z jednej i drugiej miski. Część z sosem posypać siekanym szczypiorkiem.

SMACZNEGO !!!

Hanna Moszczyńska
RZD Kutno