Składniki:
Zalewa:
Inne przyprawy:
Przygotowanie:
W dużym garnku wodę wymieszać ze wszystkimi przyprawami i majonezem (majonez rozbić trzepaczką, natomiast czosnek pokroić w plasterki). Całość zagotować i ostudzić. Do całkowicie zimnej zalewy włożyć filet z indyka. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Przykryty pokrywką garnek z mięsem pozostawić na kilka godzin, do całkowitego wystudzenia (najlepiej na całą noc). Rano ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować mięso następne 5 minut. Garnek przykryć pokrywką. Mięso wyjąć, gdy zalewa zupełnie wystygnie. Zimne mięso pokroić w 1- centymetrowe plastry. Na półmisku układać w formie węża, przekładając plastry mięsa, szesnastkami brzoskwiń z puszki. Zalać galaretą.
Bogumiła Jagodzińska
Fot. Sylwia Palma