Przystawka z indyka – w galarecie

Show the MENU

Składniki:

  • filet z piersi indyka,
  • puszka brzoskwiń

Zalewa:

  • 2 litry wody,
  • ok. 1/3 szklanki soli,
  • łyżka cukru,
  • 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego,
  • 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • 5 ząbków czosnku (dużych),
  • 2 łyżki majonezu

Inne przyprawy:

  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • kolendra,
  • majeranek lub według upodobań

Przygotowanie:
W dużym garnku wodę wymieszać ze wszystkimi przyprawami i majonezem (majonez rozbić trzepaczką, natomiast czosnek pokroić w plasterki). Całość zagotować i ostudzić. Do całkowicie zimnej zalewy włożyć filet z indyka. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Przykryty pokrywką garnek z mięsem pozostawić na kilka godzin, do całkowitego wystudzenia (najlepiej na całą noc). Rano ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować mięso następne 5 minut. Garnek przykryć pokrywką. Mięso wyjąć, gdy zalewa zupełnie wystygnie.  Zimne mięso pokroić w 1- centymetrowe plastry. Na półmisku układać w formie węża, przekładając plastry mięsa, szesnastkami brzoskwiń z puszki. Zalać galaretą.

Bogumiła Jagodzińska
Fot. Sylwia Palma