Pigwa na dwa sposoby

Show the MENU
dżem pigwowo gruszkowy w słoiku oraz na talerzyku

Pigwa do herbaty

Produkty:

  • owoce pigwy,
  • cukier - skladniki w ilości w/g uznania

Owoce pigwy ze skórką dokładnie umyć. Ostrym nożem z owoców zestrugać cienkie wiórki, włożyć do miski, przesypać cukrem i odstawić na 2 godziny. Gdy pigwa puści sok, nałożyć wiórki wraz z sokiem do małych słoiczków typu twist-off,  zakręć i 20 minut pasteryzować. Dodawać po łyżeczce do herbaty.

Jesienny mix – dżem pigwowo-gruszkowy

Produkty:

  • 2 kg pigwy,
  • 2 kg gruszek,
  • 2 kg cukru, cytryna

Owoce pigwy ze skórką umyć pokroić w  kostkę, gruszki obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny żeby nie  ściemniały.
Pokrojone owoce włożyć do garnka z grubym dnem i smażyć na wolnym ogniu, aż do miękkości, pod koniec smażenia dodać cukier. Usmażone przetrzeć przez sito ale niekoniecznie. Gotowy dżem przełożyć do słoików, słoiki zakręcić. Pasteryzować kilkanaście minut.

SMACZNEGO!!!

Małgorzata Tronina
specjalistka ds.gw i a
Rejonowy Zespół Doradców w Pajęcznie