Pierogi z pieczarkami i kaszą jaglaną

Show the MENU
Zdjęcie przedstawia pierogi z pieczarkami i kaszą jaglaną na talerzu

Składniki:
Składniki na farsz:

  • 1 kg pieczarek,
  • 0,5 szklanki kaszy,
  • gotowane mięso drobiowe,
  • 2 cebule,
  • kostka rosołowa,
  • sól,
  • pieprz ,
  • wegeta      

Wykonanie:
Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach , usmażyć z cebulą pokrojoną w kostkę. Kaszę ugotować z kostką rosołową . Mięso usmażyć i skręcić na maszynce po czym należy połączyć wszystkie składniki i wymieszać. Doprawić solą ,pieprzem  i  Vegetą.

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki  mąki,
  • 1 szklanka gorącej wody,
  • 1 jajko,
  • ¾ łyżeczki soli ,
  • 1 łyżka oleju      

Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w misie i wywałkować. , minimalnie podsypując mąką , na grubość ok. 2 mm. Wycinać z ciasta krążki , na nich układać czubatą łyżeczkę nadzienia , sklejać. Gotować przez kilka minut po wypłynięciu pierogów.

Kamila Kieszek  (przepis udostępniony przez KGW Regnów)

SMACZNEGO !