Pieczeń wieprzowa duszona w warzywach

Show the MENU

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny od szynki(kulka)
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 czerwona świeża papryka
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • olej do smażenia
  • 1 kostka rosołowa
  • odrobina kurkumy,
  • sól,
  • pieprz

Sposób wykonania:
Mięso pokroić na porcje, rozbić, doprawić solą i pieprzem i lekko obsmażyć z obu stron na oleju. Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w paski. Por i cebulę – w krążki. Wszystkie jarzyny wymieszać i poddusić na oleju, po czym połowę przełożyć do naczynia żaroodpornego, następnie rozłożyć kawałki mięsa i przykryć pozostałymi jarzynami. Całość podlać rosołem sporządzonym z kostki rosołowej i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni do miękkości. Pod koniec dodać odrobinę kurkumy. Mięso podawać z warzywami posypane zieloną natką pietruszki.

Smacznego !!!

RZD Kutno                                                                                                                           
Anna Olba