Na niedzielny obiad

Show the MENU

Marynowana pieczeń wołowa

Składniki:

  • 1,5 kg wołowiny na pieczeń,
  • 20dag boczku wędzonego,
  • olej,
  • warzywa do duszenia (2 marchewki, korzeń pietruszki, pół pora, duża cebula),
  • 0,5 l czerwonego wina,
  • 0,25 l śmietany 30%,
  • 50 g schłodzonego masła,
  • mieszanka przypraw i suszonych ziół (po łyżeczce tymianku, kolendry ziarnistej i pieprzu ziarnistego,20 ziaren jałowca, 4 liście laurowe,4 goździki, skórka z ćwiartki cytryny pokrojona w cienkie paski)

Marynata:

  • 0,25 l octu winnego 6%,
  • 2 marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • pół pora seler,
  • duża cebula,
  • 20 liści laurowych,
  • 20 ziaren jałowca,
  • 20 ziaren pieprzu,
  • 5 goździków

Przygotowanie tej świątecznej pieczeni wymaga nieco czasu, gdyż mięso musi dojrzewać przez co najmniej dwa dni w zalewie z octu warzyw i przypraw. Warzywa grubo pokroić, dodać pozostałe składniki marynaty, ocet i 0,5 l wody.

Mięso oczyścić, włożyć do głębokiego naczynia i zalać marynatą tak ,żeby było całkowicie przykryte. Pozostawić w chłodnym miejscu na dwa, trzy dni (w tym czasie należy kilka razy je odwracać). Zamarynowane mięso wyjąć, osuszyć i natrzeć solą. Warzywa do duszenia pokroić w kostkę. W brytfannie lub w dużym garnku rozgrzać olej, dodać pokrojony boczek i mięso. Mięso lekko zrumienić ze wszystkich stron, dodać warzywa, wino, 0,25 l płynu z marynaty i mieszankę przypraw (najwygodniej w płóciennym woreczku). Na mięso położyć kawałki masła i dusić powoli przez około2 godz. pod przykryciem. Wyjąć gotową pieczeń i woreczek z przyprawami. Powstały sos z brytfanki zlać do rondla, zmiksować warzywa, dodać  śmietanę  i zagotować. Mięso pokroić w plastry, sos podać oddzielnie.

Schabowe zapiekanki

Składniki:

  • 70 dag schabu,
  • 0,5 kg pieczarek,
  • 2 duże cebule,
  • 20 dag sera żółtego,
  • mały majonez kielecki,
  • sól,
  • pieprz,
  • wegeta,
  • olej

Schab pokroić w plastry, rozbić jak na kotlety, delikatnie przyprawić do smaku solą, pieprzem i wegetą. Kotlety rozłożyć na płaskiej blaszce, wysmarowanej uprzednio olejem. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić, aby straciła surowy smak. Do cebuli dodać pokrojone w plasterki pieczarki i dusić razem około 10 minut, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Na każdym kotlecie rozłożyć po łyżce przestudzonych pieczarek, następnie po łyżce majonezu, na wierzchu posypać startym żółtym serem. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 180oC około 50 minut.

Smacznego!

Regina Salamaga
RZD Radomsko