Marynowana pieczeń wołowa
Składniki:
Marynata:
Przygotowanie tej świątecznej pieczeni wymaga nieco czasu, gdyż mięso musi dojrzewać przez co najmniej dwa dni w zalewie z octu warzyw i przypraw. Warzywa grubo pokroić, dodać pozostałe składniki marynaty, ocet i 0,5 l wody.
Mięso oczyścić, włożyć do głębokiego naczynia i zalać marynatą tak ,żeby było całkowicie przykryte. Pozostawić w chłodnym miejscu na dwa, trzy dni (w tym czasie należy kilka razy je odwracać). Zamarynowane mięso wyjąć, osuszyć i natrzeć solą. Warzywa do duszenia pokroić w kostkę. W brytfannie lub w dużym garnku rozgrzać olej, dodać pokrojony boczek i mięso. Mięso lekko zrumienić ze wszystkich stron, dodać warzywa, wino, 0,25 l płynu z marynaty i mieszankę przypraw (najwygodniej w płóciennym woreczku). Na mięso położyć kawałki masła i dusić powoli przez około2 godz. pod przykryciem. Wyjąć gotową pieczeń i woreczek z przyprawami. Powstały sos z brytfanki zlać do rondla, zmiksować warzywa, dodać śmietanę i zagotować. Mięso pokroić w plastry, sos podać oddzielnie.
Schabowe zapiekanki
Składniki:
Schab pokroić w plastry, rozbić jak na kotlety, delikatnie przyprawić do smaku solą, pieprzem i wegetą. Kotlety rozłożyć na płaskiej blaszce, wysmarowanej uprzednio olejem. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić, aby straciła surowy smak. Do cebuli dodać pokrojone w plasterki pieczarki i dusić razem około 10 minut, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Na każdym kotlecie rozłożyć po łyżce przestudzonych pieczarek, następnie po łyżce majonezu, na wierzchu posypać startym żółtym serem. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 180oC około 50 minut.
Smacznego!
Regina Salamaga
RZD Radomsko