Lubocheńska dynia w occie

Show the MENU

Składniki:

  • 1 kg oczyszczonej dyni;

zalewa:

  • szklanka 10% octu,
  • 2,5 szklanki cukru,
  • odrobina miodu,
  • przyprawy (cynamon, goździki)

Sposób wykonania:
Dojrzałą dynię, jeszcze twardą przekroić na pół, wybrać ze środka miąższ z nasionami. Dynię obrać ze skórki i pokroić w kostkę wielkości 2 cm, obgotować i wyjąć z wody. Przygotować zalewę: cukier i miód rozpuścić w niewielkiej ilości wody, dodać ocet i zagotować wraz z przyprawami, które następnie należy wyjąć, aby dynia nie ściemniała. Przygotowaną zalewą zalać obgotowaną dynię, zagotować i odstawić w chłodne miejsce. Na drugi dzień zlać syrop i zagotować, zalać nim dynię i ponownie zagotować. Czynność powtórzyć trzeciego dnia.  Wystudzoną dynię przełożyć do wyparzonych słoików i zalać gorącym syropem. Przykryć słoik płócienną serwetką i zawiązać gumką. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Aleksandra Szczepanik
RZD Tomaszów Mazowiecki