Zupa chrzanowa (chrzanica)
Składniki:
Sposób przygotowania
Golonkę, nóżki, włoszczyznę, zalać wodą, dodać przyprawy, gotować do miękkości. Wyjąc mięso i warzywa, dodać do wywaru serwatkę i chrzan. Gotować kilka minut. Jajka, śmietanę i mąkę ubić mikserem na gładką masę. Dolać gorącego wywaru, następnie wlać do całości i zagotować cały czas mieszając. Dodać kawałki golonki oddzielonej od kości. Podawać gorącą zupę z kawałkiem golonki.
Szynka jajeczna
Składniki:
Sposób przygotowania:
Mięso ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody z przyprawami. Do wystudzonego i pokrojonego mięsa dodać pokrojone gotowane jajka. Następnie surowe lekko wymieszane jajka przelać do całości. Wymieszać całość lekko, dodać przyprawy i przelać do wysmarowanej blach lub garnka. Piec w temp. 180 stopni ok 1 godziny.
Sos chrzanowy
Składniki:
Sposób wykonania
Maślankę i serwatkę zagotować. Dodać tarty chrzan. Gotować ok pół godziny. Śmietanę, jajka i mąkę ubić mikserem na jednolitą masę. Dolać gorącego wywaru i przelać do całości cały czas mieszając doprowadzić do zagotowania Wystudzić i podawać do szynki jajecznej. Smakuje też z gotowanymi jajkami i innymi wędlinami( np. z szynką na biało).
Przepisy - Koło Gospodyń Wiejskich - NIedzieliska
Zdjęcia potraw - Emilia Jaraźna