Łowickie specjały

Show the MENU

Zupa chrzanowa (chrzanica)
Składniki:

  • 1 duża golonka,
  • dwie nóżki świńskie,
  • włoszczyzna,
  • liść laurowy,
  • sól,
  • pieprz,
  • 3l wody,
  • 3l serwatki,
  •   jeden słoik 60ml tartego świeżego chrzanu,
  • 2 słoiczki chrzanu Urbanek,
  • półtora litra śmietany 30% lub 36%,
  • 12 jajek,
  • 8 łyżek płaskich mąki

Sposób przygotowania
Golonkę, nóżki, włoszczyznę, zalać wodą, dodać przyprawy, gotować do miękkości. Wyjąc mięso i warzywa, dodać do wywaru serwatkę i chrzan. Gotować kilka minut. Jajka, śmietanę i mąkę ubić mikserem na gładką masę. Dolać gorącego wywaru, następnie wlać do całości i zagotować cały czas mieszając. Dodać kawałki golonki oddzielonej od kości. Podawać gorącą zupę z kawałkiem golonki.

Szynka jajeczna
Składniki:

  • 1 Golonka,
  • kawałek surowej szynki wieprzowej (ok 1 kg),
  • kawałek boczku surowego( ok 1kg),
  • 10 ugotowanych na twardo jajek,
  • 15 surowych jajek,
  • przyprawy; sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:
Mięso ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody z przyprawami. Do wystudzonego i pokrojonego mięsa dodać pokrojone gotowane jajka. Następnie surowe lekko wymieszane jajka przelać do całości. Wymieszać całość lekko, dodać przyprawy i przelać do wysmarowanej blach lub garnka. Piec w temp. 180 stopni ok 1 godziny.

Sos chrzanowy
Składniki:

  • 5l maślanki,
  • 3l serwatki,
  • 12 całych jaj ,
  • 8 białek,
  • 1l kwaśnej śmietany,
  • 15 łyżek mąki,
  • 2l tartego chrzanu (najlepiej świeżego)

Sposób wykonania
Maślankę i serwatkę zagotować. Dodać tarty chrzan. Gotować ok pół godziny. Śmietanę, jajka i mąkę ubić mikserem na jednolitą masę. Dolać gorącego wywaru i przelać do całości cały czas mieszając doprowadzić do zagotowania Wystudzić i podawać do szynki jajecznej. Smakuje też z gotowanymi jajkami i innymi wędlinami( np. z szynką na biało).

Przepisy - Koło Gospodyń Wiejskich -  NIedzieliska
Zdjęcia potraw - Emilia Jaraźna