Łódeczki z kurczaka

Show the MENU

Składniki:

  • 2 czerwone papryki,
  • słoik pieczarek marynowanych,
  • 30 dag boczku,
  • 3 cebule,
  • ½ kg filetów z kurczaka,
  • plastry szynki (na żagiel),
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia;do panierowania: bułka tarta, jajko, mąka; wykałaczki do szaszłyków

do panierowania:

  • bułka tarta,
  • jajko,
  • mąka;
  • wykałaczki do szaszłyków

Sposób wykonania:
Boczek kroimy w ½ cm kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w dużą kostkę. paprykę. Paprykę także kroimy w sporą kostkę. Na patyki do szaszłyków kolejno nabijamy: boczek, cebulę, pieczarkę, paprykę. Czynność powtarzamy 2-3 krotnie. Filety myjemy, osuszamy i kroimy w poprzek. Rozbijamy, oprószamy przyprawami. Szaszłyki oprószone solą i pieprzem, zawijamy w rozbity filet. Jajko rozbijamy, filet panierujemy w mące, jajku i bułce. Smażymy w rozgrzanym głębokim oleju, aż będą rumiane. Następnie przekrawamy wzdłuż patyka na pół (patyk usuwamy). Na kolejną wykałaczkę nakładamy szynkę i wbijamy w przekrojonego kotleta. Podajemy z ryżem i surówką.

Urszula Stala
RZD Bełchatów