Składniki:
do panierowania:
Sposób wykonania:
Boczek kroimy w ½ cm kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w dużą kostkę. paprykę. Paprykę także kroimy w sporą kostkę. Na patyki do szaszłyków kolejno nabijamy: boczek, cebulę, pieczarkę, paprykę. Czynność powtarzamy 2-3 krotnie. Filety myjemy, osuszamy i kroimy w poprzek. Rozbijamy, oprószamy przyprawami. Szaszłyki oprószone solą i pieprzem, zawijamy w rozbity filet. Jajko rozbijamy, filet panierujemy w mące, jajku i bułce. Smażymy w rozgrzanym głębokim oleju, aż będą rumiane. Następnie przekrawamy wzdłuż patyka na pół (patyk usuwamy). Na kolejną wykałaczkę nakładamy szynkę i wbijamy w przekrojonego kotleta. Podajemy z ryżem i surówką.
Urszula Stala
RZD Bełchatów