Leczo z papryki

Show the MENU

Składniki:

  • 5-6 szt. papryki /różne kolory/
  • 4 średnie pomidory
  • 4 średnie cebule
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 1 łyżka oleju /do smażenia/
  • podwędzana kiełbasa
  • Przyprawy:
  • papryka słodka mielona
  • papryka ostra mielona
  •  chili
  • 1-2 kostki rosołowe

Wykonanie:
Cebulę pokroić w talarki/mogą być półtalarki/, paprykę oczyścić i pokroić w cienkie paski. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Do garnka średniej wielkości wlać trochę wody /tak by zakryła tylko dno/. Włożyć połowę warzyw /papryka pomidory, cebula/. Dusić na wolnym ogniu, aż będą miękkie. Kiełbasę obrać ze skóry, pokroić i obsmażyć na patelni z dodatkiem oleju. Obsmażoną kiełbasę wraz z olejem  oraz pozostałe warzywa dodać do garnka i dusić na wolnym ogniu stale mieszając. Gdy warzywa będą miękkie doprawić słodką papryką, dodać keczup oraz na koniec dodać chili i ostrą paprykę /jeżeli dodamy wcześniej potrawa może być gorzka/. Podawać na ciepło z białym pieczywem.

Smacznego!!!

Marianna Reszka
RZD Tomaszów Maz.