Kolorowa sałatka na zimę

Show the MENU
Kolorowa sałatka na zimę w białej misce oraz zamknietym słoiku

Składniki:

  • 1 kg ogórków,
  • 1 kg białej kapusty,
  • 1/2 kg marchwi,
  • 1/2 kg cebuli,
  • 1/2 kg pomidorów,
  • 1/2 kg czerwonej papryki;do zalewy:
  • 1 szklanka oleju,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/3 szklanki octu.

Kapustę poszatkować. Ogórki i marchew obrać ze skórki, pokroić w talarki. Cebulę i paprykę w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki  przełożyć do dużego garnka. Dodać sól, cukier, olej i ocet. Dokładnie wymieszać i zagotować. Gotować około 3 minuty. Gorącą sałatkę nałożyć do czystych i suchych słoików. Pasteryzować około 5 minut.

Uwaga:z powyższej ilości składników uzyskuje się 9 słoiczków o pojemności 1/2 l.

Ewa Ruszkowska - specjalistka ds gw i a
RZD w Łasku