Jabłkowy "Salceson" (ciasto)

Show the MENU
kawałki jabłkowego salcesonu na przezroczystej paterze

Produkty:

  • 5 całych jaj,
  • 2 szklanki cukru,
  • 1,5 szklanki oleju,
  • 4,5 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki sodki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 2 kg jabłek,
  • 1/2szklanki orzechów lub rodzynków

Jaja całe dobrze zmiksować z cukrem, następnie dodać olej  i wymieszać. Mąkę, sodkę, proszek, kakao i cynamon wymieszać na sucho w oddzielnej misce, dodać do jaj. Ciasto powinno być dość gęste. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Do ciasta dodać pokrojone jabłka, orzechy lub rodzynki. Ciasto rozdzielić równo na dwie wąskie blaszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 2000C około 1 godziny.

Małgorzata Tronina
specjalistka ds.g wi a
Rejonowy Zespół Doradców w Pajęcznie