Gotuj na zielono

Show the MENU
Zupa – krem  brokułowy w białej misce

Zupa – krem  brokułowy

Składniki:

  • 1 udko kurczaka,
  • 1 marchew,
  • 1 pietruszka,
  • łyżeczka kurkumy,
  • ¼ selera,.
  • 1 duży brokuł,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • listek laurowy,
  • pieprz,
  • serek kremowy topiony,
  • śmietana lub jogurt naturalny

Sposób przygotowania:
Kurczaka umyć. Obrane i umyte warzywa: marchew, pietruszkę, seler, podzielić na mniejsze kawałki i wraz z mięsem włożyć do garnka, zalać 2 litrami wody, dodać sól, czosnek, listek laurowy, ugotować wywar. Ugotowane mięso i listek laurowy wyjąć z wywaru, dodać umyty i podzielony na mniejsze różyczki brokuł. Gotować jeszcze około 15 minut, aż brokuł będzie miękki. Wszystkie warzywa zmiksować, zostawiając kilka różyczek brokułu do ozdoby. Na koniec dodać pokrojony w kostkę serek topiony, gotować aż do momentu gdy się rozpuści. Przygotować grzanki. Na łyżce masła podsmażyć chlebek pokrojony w kostkę, aż będzie chrupki. Gotowy krem rozlać do talerzy, dodać po łyżce śmietany lub jogurtu naturalnego oraz  grzanki. Zupę brokułową można podawać zarówno z grzankami jak i groszkiem ptysiowym.

Makaronowe muszle ze szpinakiem

Składniki:

  • 20 dużych muszli makaronowych (conchiglie),
  • ¼ kostki masła klarowanego,
  • ½ drobno pokrojonej cebuli,
  • 300g szpinaku świeżego lub mrożonego,
  • ¼ łyżeczki kurkumy,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 400 g twarogu,
  • 2 jaja,
  • łyżka drobno posiekanej bazylii,
  • 80 g startego parmezanu,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,
  • 200 ml bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:
Muszle makaronowe ugotować al dente w osolonej wodzie, zahartować zimną wodą i odłożyć do dalszej obróbki. Masło rozgrzać na patelni, zeszklić na nim cebulę, dodać szpinak oraz przyprawy i razem przesmażyć. Usmażony szpinak drobno posiekać, wymieszać  z twarogiem, jajami, bazylią, pietruszką i parmezanem, przyprawić solą, pieprzem. Masę nałożyć do ugotowanych muszli. Muszle wyłożyć w wysmarowanej tłuszczem formie do zapiekanek, zalać gorącym bulionem, przykryć i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC.

SMACZNEGO!

Kamilla Majer
RZD Radomsko