Zupa – krem brokułowy
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kurczaka umyć. Obrane i umyte warzywa: marchew, pietruszkę, seler, podzielić na mniejsze kawałki i wraz z mięsem włożyć do garnka, zalać 2 litrami wody, dodać sól, czosnek, listek laurowy, ugotować wywar. Ugotowane mięso i listek laurowy wyjąć z wywaru, dodać umyty i podzielony na mniejsze różyczki brokuł. Gotować jeszcze około 15 minut, aż brokuł będzie miękki. Wszystkie warzywa zmiksować, zostawiając kilka różyczek brokułu do ozdoby. Na koniec dodać pokrojony w kostkę serek topiony, gotować aż do momentu gdy się rozpuści. Przygotować grzanki. Na łyżce masła podsmażyć chlebek pokrojony w kostkę, aż będzie chrupki. Gotowy krem rozlać do talerzy, dodać po łyżce śmietany lub jogurtu naturalnego oraz grzanki. Zupę brokułową można podawać zarówno z grzankami jak i groszkiem ptysiowym.
Makaronowe muszle ze szpinakiem
Składniki:
Sposób przygotowania:
Muszle makaronowe ugotować al dente w osolonej wodzie, zahartować zimną wodą i odłożyć do dalszej obróbki. Masło rozgrzać na patelni, zeszklić na nim cebulę, dodać szpinak oraz przyprawy i razem przesmażyć. Usmażony szpinak drobno posiekać, wymieszać z twarogiem, jajami, bazylią, pietruszką i parmezanem, przyprawić solą, pieprzem. Masę nałożyć do ugotowanych muszli. Muszle wyłożyć w wysmarowanej tłuszczem formie do zapiekanek, zalać gorącym bulionem, przykryć i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC.
SMACZNEGO!
Kamilla Majer
RZD Radomsko