Faszerowana cukinia

Show the MENU
Zdjęcie przedstawia faszerowaną cukinię

 Składniki:

  • cukinia 2szt.
  • pomidor 1 duży
  • mięso mielone 250g
  • pieczarki 200g
  • czosnek 2 ząbki
  • cebula 2szt.
  • natka pietruszki według uznania
  • ser żółty 100g
  • pieprz
  • papryka ostra


Sposób przygotowania:

Cebule i pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy. Cukinię kroimy wzdłuż na pól, odcinamy końce i wydrążamy z niej miąższ tak, aby powstały łódeczki. Czosnek kroimy w drobną kostkę i smażymy, następnie dodajemy mięso mielone i dobrze je podsmażamy. Do mięsa dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i część wydrążonej cukinii. Wszystko razem dusimy. Następnie dodajemy pieczarki i doprawiamy do smaku jeszcze chwilkę dusząc. Pod koniec dodajemy natkę pietruszki. Tak przygotowanym farszem napełniamy łódeczki z cukinii. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na pół godziny. Kilka minut przed końcem pieczenia wyjmujemy je i posypujemy startym żółtym serem i natką.


 
Smacznego!
 
Opracowała Anetta Chrzanowska
RZD Łask