Crumble - angielski deser - najprostszy z prostych, a przy tym niesamowicie smaczny. Deser w postaci owoców pod kruszonką. Chrupkie ciasto i gęsta, soczysta, aromatyczna mieszanka owoców. Moim zdaniem kluczem są tu przyprawy. Imbir i cynamon. Obłędny smak w połączeniu z lodami lub bitą śmietaną. Koniecznie podane zaraz po upieczeniu. Można dodać otartą skórkę z pomarańczy i wykorzystać różne owoce. Najważniejsze, by łączyć słodkie z kwaśnym. Letnia obfitość owoców wyzwala w nas kreatywność w tworzeniu tego deseru. Ja zachęcam na początek do skorzystania z poniższych sprawdzonych przepisów.
Crumble z truskawkami
Składniki:
Przygotowanie:
Z masła, płatków, mąki i cukru zrobić kruszonkę (najlepiej siekając), dodając ewentualny proszek do pieczenia pod koniec wyrabiania. Umyte i osuszone truskawki pokroić na małe kawałki, a następnie wymieszać z cukrem i mąką (mąka lekko wciągnie nadmiar soku). Dodać odrobinę cynamonu lub imbiru. Spód formy/naczynia do zapiekania wysmarować tłuszczem i ułożyć truskawki, następnie posypać kruszonką i wstawić do piekarnika. Zapiekać w temperaturze 180oC, około 20 - 30 minut. Deser najlepiej smakuje jeszcze ciepły, a letni można podawać z gałką lodów.
Crumble z borówki amerykańskiej i malin
Składniki:
kruszonka:
80g mąki, 40g cukru, 40g zimnego masła
Przygotowanie:
Owoce mieszamy z przyprawami, cukrem i mąką. Przekładamy do foremek. Składniki na kruszonkę wyrabiamy rękami. Posypujemy obficie owoce. Wierzch możemy posypać dodatkowo cukrem. Pieczemy w temperaturze 190 stopni do czasu aż kruszonka będzie twarda i delikatnie rumiana.
Crumble z malinami, borówkami i czereśniami
Składniki:
na crumble:
Przygotowanie:
Naczynie do tarty (u mnie o średnicy 24 cm) natłuścić. Owoce wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wyłożyć do naczynia. Składniki kruszonki bardzo szybko wyrobić palcami. Pokruszyć na wierzch owoców. Posypać posiekanymi migdałami lub płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ok.35-45 min (do złocistego brązu). Wystudzić ok 15 minut i podawać ciepłe np. z lodami lub bitą śmietaną
Crumble z jabłkami
Bardzo prosty i pyszny deser! Jabłka z brązowym cukrem zapieczone pod grubą, chrupiącą, cynamonową kołderką. Gotowe w 50 min, ilość porcji: 6
Składniki:
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 190°C. W kwadratowym naczyniu żaroodpornym (o boku 23 cm) wymieszać jabłka z brązowym cukrem. W dużej misce wymieszać mąkę z białym cukrem, cynamonem i solą. W małej misce wymieszać jajko ze stopionym masłem. Dodać do mąki i wymieszać. Wylać tę masę równomiernie na jabłka.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 do 40 minut, aż wierzch będzie złocisty i chrupiący.
Gł. Specjalista ds. gospodarstw wiejskich i agroturystyki
Stanisława Wieczorek