Ciasto z owocami

Show the MENU
Zdjęcie przedstawia cztery kwałki  ciasta z owocami

Nic tak nie poprawia rodzinnej atmosfery jak niedzielne popołudnie przy domowym cieście.  Bardzo smaczne i jednocześnie mało skomplikowane jest ciasto biszkoptowe ucierane z owocami.

Najprostsze można wykonać w następujący sposób:

  • utrzeć szklankę cukru z 4 jajkami
  • dodać 2 szklanki mąki pszennej i łyżeczkę proszku do pieczenia (w tym momencie można również dodać ulubiony aromat)
  • na koniec dodajemy  roztopione i lekko przestudzone masło roślinne (25 dag)
  • po dokładnym połączeniu składników wylewamy przygotowana masę na blachę.
  • na wierzch ciasta wykładamy kawałki jabłek, brzoskwiń, gruszek, całe truskawki, maliny, jeżyny lub połówki śliwek (w zależności od tego jakie owoce  są aktualnie dostępne)
  • pieczemy w temp. 180 stopni  ok. 30-40 minut.

Po upieczeniu – posypujemy cukrem pudrem.       

SMACZNEGO !

Anna Olba