Ciasto kajmakowe z krakersami

Show the MENU
Zdjęcie przedstawia ciasto kajmakowe z krakersami

 Ciasto:

  • 8 jajek
  • 20 dkg cukru
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 20 dag mielonych lub drobno siekanych orzechów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier jeszcze chwilę ubijać , nastepnie żółtka i  reszta składników, lekko wymieszać.Wylać na blachę wyłożoną pergaminem. Piec 35-40 min w temp.1800C. Ostudzić przekroić na pół.

Krem:

  • 1 puszka krówki truflowej ( 400ml)
  • 25 dag masła lub margaryny

Wykonanie:
Masło lub margarynę ucieramy i dodajemy stopniowo krówkę.

1 paczka krakersów

Kruszonka:

  • 5 dag masła
  • 5 dag cukru
  • 20 dag słonecznika łuskanego

Wykonanie:
Składniki rozpuścić, wylać na blachę wyłożoną papierem i piec 15min na złoty kolor. Wystudzić pokruszyć. Składamy ciasto warstwami od dołu; ciasto,krem, krakersy,krem, ciasto, krem, na wierzch kruszonka.

RZD Pajęczno
 Tronina Małgorzata