Ciasto balowe

Show the MENU

Biszkopt:

  • 4 łyżki mąki,
  • 4 jajka ,
  • 4 łyżki cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Ubić pianę z białek dodając cukier i żółtka połączone wcześniej z proszkiem do pieczenia i  octem. Dodać mąkę i lekko wymieszać.

Masa budyniowa:

  • 2,5 szklanki mleka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 0,5 kostki margaryny
  • 3-4 żółtka,
  • 3/4 szklanki mąki

Wykonanie:
2 szklanki mleka zagotować. Połowę szklanki mleka połączyć z żółtkami, cukrem, mąką i wlać  do reszty gotującego się mleka. Po ugotowaniu budyń wystudzić. Zimny utrzeć z margaryną. Mleko skondensowane słodzone gotować 3 godziny. Pozostawić do wystudzenia.

Wykonanie ciasta:
Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową. Na masę budyniową wyłożyć herbatniki, następnie wyłożyć karmel. Przykryć go krakersami. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę i posypać tartą czekoladą. Bita śmietana- 0,5 litra śmietany 30% schłodzonej ubić. Pod koniec ubijania dodać 2 szt. śmietan fix /mix/.     

Marianna Reszka
RZD Tomaszów Maz.