Biszkopt:
Wykonanie:
Ubić pianę z białek dodając cukier i żółtka połączone wcześniej z proszkiem do pieczenia i octem. Dodać mąkę i lekko wymieszać.
Masa budyniowa:
Wykonanie:
2 szklanki mleka zagotować. Połowę szklanki mleka połączyć z żółtkami, cukrem, mąką i wlać do reszty gotującego się mleka. Po ugotowaniu budyń wystudzić. Zimny utrzeć z margaryną. Mleko skondensowane słodzone gotować 3 godziny. Pozostawić do wystudzenia.
Wykonanie ciasta:
Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową. Na masę budyniową wyłożyć herbatniki, następnie wyłożyć karmel. Przykryć go krakersami. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę i posypać tartą czekoladą. Bita śmietana- 0,5 litra śmietany 30% schłodzonej ubić. Pod koniec ubijania dodać 2 szt. śmietan fix /mix/.
Marianna Reszka
RZD Tomaszów Maz.