Ciasteczka choinkowe

Show the MENU

Ciasteczka choinkowe kruche (porcja na 35 sztuk)
Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (np. tortowej),
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 kostka masła(200g),
  • 2 łyżki śmietany,
  • 3 żółtka,
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia;
  • do dekoracji: groszki „lentylki”, rozpuszczona czekolada

Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem , cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać śmietanę , żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki.Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 4-5 mm. Z ciasta wycinać spore ciastka   i układać na blaszce do pieczenia. Do zawieszenia na choinkę, trzeba zrobić w surowych ciasteczkach stosowną dziurkę. Piec w piekarniku w temperaturze 180oC (z funkcją termoobiegu) lub 200oC ( z funkcją góra-dół) około 10-12 minut. Ciastka szybko się pieką, ważne żeby nie przypalić. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka zostawić na blaszce do przestygnięcia, ostrożnie z blaszki zdejmować. Udekorować .

Ciasteczka choinkowe mocca (porcja na 18 sztuk)
Składniki (o temperaturze pokojowej):
na ciasto:

  • 180 g miękkiego masła ( o zawartości tłuszczu 82%),
  • 100 g cukru,
  • 1 jajo lekko ubite widelcem,
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (rozmieszanej z łyżką gorącej wody i ostudzonej)
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki kakao,
  • 100 g gorzkiej startej czekolady; do lukru: 100g cukru pudru,1 białko,1 łyżeczka soku z cytryny

do lukru:

  • 100g cukru pudru,
  • 1 białko,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:
Przygotować ciasto. Mąkę, kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem przy użyciu miksera (na najwyższych obrotach) przez około 3 minuty. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i do masy maślanej dodać jajo, mieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Następnie dodać rozpuszczoną kawę, mąkę,  czekoladę i wymieszać rękoma. Ciasto wstawić do lodówki na 30 minut, stwardnieje będzie się łatwiej formować ciasteczka. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wykrawać dowolnymi foremkami (do wykrawania ciastek). Piec w temperaturze 170 0C z funkcją termoobiegu przez około 15 minut. Przygotować lukier. Białko z cukrem pudrem utrzeć do białości dodając przy ucieraniu sok z cytryny. Dobry lukier musi mieć  konsystencję ułatwiającą  udekorowanie ciasteczek
Ps. Nakładam łyżką lukier do woreczka foliowego, odcinam troszkę rogu woreczka i do dzieła.

SMACZNEGO!!!

Małgorzata Tronina
Rejonowy Zespół Doradców w Pajęcznie