Ciasteczka choinkowe kruche (porcja na 35 sztuk)
Składniki:
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem , cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać śmietanę , żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki.Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 4-5 mm. Z ciasta wycinać spore ciastka i układać na blaszce do pieczenia. Do zawieszenia na choinkę, trzeba zrobić w surowych ciasteczkach stosowną dziurkę. Piec w piekarniku w temperaturze 180oC (z funkcją termoobiegu) lub 200oC ( z funkcją góra-dół) około 10-12 minut. Ciastka szybko się pieką, ważne żeby nie przypalić. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka zostawić na blaszce do przestygnięcia, ostrożnie z blaszki zdejmować. Udekorować .
Ciasteczka choinkowe mocca (porcja na 18 sztuk)
Składniki (o temperaturze pokojowej):
na ciasto:
do lukru:
Przygotowanie:
Przygotować ciasto. Mąkę, kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem przy użyciu miksera (na najwyższych obrotach) przez około 3 minuty. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i do masy maślanej dodać jajo, mieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Następnie dodać rozpuszczoną kawę, mąkę, czekoladę i wymieszać rękoma. Ciasto wstawić do lodówki na 30 minut, stwardnieje będzie się łatwiej formować ciasteczka. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wykrawać dowolnymi foremkami (do wykrawania ciastek). Piec w temperaturze 170 0C z funkcją termoobiegu przez około 15 minut. Przygotować lukier. Białko z cukrem pudrem utrzeć do białości dodając przy ucieraniu sok z cytryny. Dobry lukier musi mieć konsystencję ułatwiającą udekorowanie ciasteczek
Ps. Nakładam łyżką lukier do woreczka foliowego, odcinam troszkę rogu woreczka i do dzieła.
SMACZNEGO!!!
Małgorzata Tronina
Rejonowy Zespół Doradców w Pajęcznie