Ciasta na święta

Show the MENU

Stefanka na herbatnikach

Produkty:

  • 250 g herbatników typu Petit,
  • 250 g miękkiego masła,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • 3 łyżeczki sypkiej kawy rozpuszczalnej,
  • 5 łyżeczek kawy zaparzonej,
  • ewentualnie kakao do smaku,
  • kawa lub kakao do posypania,
  • 1/3 szklanki mleka do moczenia herbatników

Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowy na gładki puch. Dodać kawę zaparzoną i sypką (ewentualnie trochę kakao), zmiksować. Herbatniki maczać w mleku i układać na desce (2 szt. x 6 szt.). Herbatniki posmarować kremem, ułożyć kolejną warstwę herbatników namoczonych w mleku, posmarować kremem i tak aż do wyczerpania składników. Na wierzchu posmarować kremem i posypać kawą rozpuszczalną lub kakao. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Kroić ostrym nożem na centymetrowe kawałki.

Bogumiła Jagodzińska
RZD Piotrków Trybunalski

 

Ciasto z „ adwokatem”

Upiec biszkopt z 6 jaj (wg własnego przepisu). Przekroić na pół.

Masa serowa:

  • ½  kg twarogu  z wiaderka lub 3 razy zmielonego,
  • 0,5 l kremówki 36%,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • cukier puder wg uznania,
  • puszka brzoskwiń.

Masa „adwokatowa”:

  • 2 szklanki mleka,
  • niepełna szklanka adwokata,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 4 łyżki cukru,
  • margaryna Kasia

Przygotować masę „adwokatową”. Szklankę mleka, adwokat i cukier zagotować. W drugiej szklance mleka rozprowadzić budynie, wlać do gotującego mleka z adwokatem, ugotować budyń, ostudzić. Margarynę utrzeć na puch, porcjami dodawać budyń, zmiksować. Przygotować masę serową. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Brzoskwinie pokroić w kostkę i odsączyć. Twaróg lekko utrzeć, dodać ubitą na sztywno kremówkę, cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Na końcu ewentualnie dosłodzić, dodać brzoskwinie. Masę wyłożyć na przekrojony biszkopt, przykryć drugim biszkoptem i wyłożyć masę adwokatową”. Na wierzchu ciasta zetrzeć czekoladę.

Magdalena Siwek
RZD Opoczno