Chłodnik Huculski
Składniki:
Przygotowanie:
Kaszę ugotować na sypko, po koniec gotowania dodać lubczyk na 2-3 minuty, wyjąć go. Kaszę gorącą wymieszać z żółtkami i startymi burakami, wlać sosy z buraków i ogórków. Dodać śmietanę, sól, pieprz.
Do schłodzonego chłodnika dodać pokrojone w kostkę jajka i pomidory oraz zieleninę. Podawać od razu.
Chłodnik z papryką i rokpolem
Składniki:
Przygotowanie:
Czosnek przecisnąć przez praskę dodać olej, mleko, śmietankę sok pomidorowy, oraz sok i skórkę z cytryny, oczyszczoną paprykę pokroić na drobno i dołożyć do garnka. Doprawić i wymieszać . Przed podaniem do każdej porcji dodać trochę pokruszonego rokpola i orzechów i posypać koperkiem.
Katarzyna Żyszkowska