Chłodniki inne

Show the MENU
Zdjęcie przedstawia chłodnik litewski z botwinką

Chłodnik Huculski
Składniki:

  • po 2 szklanki:  wywaru z włoszczyzny, sosu z kiszonych ogórków oraz z  kiszonych buraków czerwonych
  • ½ szklanki kaszy krakowskiej
  • ¾ szklanki śmietany
  • 2 surowe żółtka
  • 3 całe jaja
  • 3 pomidory
  • 3 ugotowane na parze buraki
  • kawałek korzenia lubczyku
  • koperek, pieprz, sól

Przygotowanie:
Kaszę ugotować  na sypko, po koniec gotowania dodać  lubczyk na 2-3 minuty, wyjąć go. Kaszę gorącą wymieszać z żółtkami i startymi burakami,  wlać  sosy z  buraków  i  ogórków. Dodać  śmietanę,  sól,  pieprz.
Do schłodzonego chłodnika dodać pokrojone w kostkę jajka i pomidory oraz zieleninę. Podawać od razu.

Chłodnik z papryką i rokpolem
Składniki:

  • po 2 szklanki: zsiadłego mleka lub kefiru, soku pomidorowego
  • po 1 strąku papryki czerwonej,  żółtej , zielonej
  • 15 dag rokpola
  • ¾  szklanki śmietany kremówki
  • 3 łyżki grubo posiekanych orzechów laskowych
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny i ¼ łyżeczki startej skórki cytrynowej
  • 1 łyżka oleju,
  • koperek,
  • pieprz,
  • sól,
  • cukier

Przygotowanie:
Czosnek przecisnąć przez praskę dodać olej, mleko, śmietankę sok pomidorowy, oraz sok i skórkę z cytryny, oczyszczoną paprykę pokroić na drobno i dołożyć do garnka.  Doprawić i wymieszać . Przed podaniem do każdej porcji dodać trochę pokruszonego rokpola i orzechów i posypać koperkiem.

Katarzyna Żyszkowska