Cebulowe udka z pieczarkami

Show the MENU

Składniki:

  • 10 udek
  • 4 duże cebule
  • 5 pieczarek dużych
  • 2 łyżki masła

Przyprawy:

  • słodka papryka,
  • przyprawa do kurczaka,
  • vegeta,
  • przyprawa z suszonych pomidorów
  • Oliwa z oliwek

Wykonanie:
Pieczarki pokroić w paski. Udka sparzyć 10 minut  w lekko osolonej gotującej się wodzie. Następnie ostudzić, skropić oliwą, obsypać przyprawami. Cebulę pokroić w prążki, część cebuli i pieczarek wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, ułożyć pierwszą warstwę udek, następnie wyłożyć resztę cebuli i pieczarek, ułożyć drugą warstwę udek. Na wierzchu rozłożyć wiórki masła. Piec w piekarniku 1 godzinę 20 minut w temperaturze 180°C.

Zuzanna Maślińska
RZD Zgierz

SMACZNEGO !!!