Składniki:
Sposób wykonania:
Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do durszlaka, posolić ½ łyżeczki soli, wymieszać i odstawić na około pół godziny by puściła sok. Po tym czasie dokładnie odcisnąć. Kuskus przygotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulkę i czosnek, zeszklić. Dodać cukinię, lekko przesmażyć. Dodać kuskus. Całość doprawić solą, pieprzem. Zdjąć z ognia dodać jajko, mozzarellę i dokładnie wymieszać. Wstawić masę do lodówki na około godzinę. Po tym czasie formować małe kotleciki i panierować je w otrębach. Blachę wyłożyć folią aluminiową i posmarować ją lekko oliwą z oliwek. Ułożyć na niej kotleciki i piec w temperaturze 160 stopni przez 10 minut. Następnie kotleciki odwrócić na druga stronę i piec kolejne 10 minut.
SMACZNEGO !
Hanna Moszczyńska