Apetyczna WuZetka

Show the MENU
apetyczna wuzetka z polewą czekoladową na talerzu ozdobionym kwiatami

Czas przygotowania do 60 min.

Składniki:
na ciasto:

  • 4 łyżki kakao,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½  szklanki oleju,
  • 5 jaj,
  • 5 łyżek wody; 

do nasączenia ciasta:

  • przegotowana, wystudzona woda z dodatkiem cukru waniliowego, w połączeniu z sokiem (wg upodobania), esencją herbacianą lub alkoholem

na krem:

  • ½  litra śmietany kremówki,
  • ½  szklanki cukru pudru,
  • 8 łyżeczek żelatyny,
  • ½  szklanki przestudzonej wody do żelatyny,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 3 serki homogenizowane o smaku waniliowym;

na polewę:

  • ½  kostki margaryny,
  • ½  szklanki cukru kryształ,
  • 4 łyżki wody,
  • 2kakao,
  • ½ tabliczki czekolady

Przygotować ciasto. Ubić jaja z cukrem do białości. Następnie do powstałej masy stopniowo dodawać  mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Cały czas mieszać. Na koniec wlać olej i wodę, składniki dokładnie połączyć  i wymieszać. Ciasto wlać do blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec około 25-30 minut  w temperaturze 180 0C. Upieczone ciasto odstawić do schłodzenia. Schłodzone przekroić wzdłuż na pół, otrzymane 2 placki nasączyć.                           
Przygotować krem. Wcześniej schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie powolutku dodać serki homogenizowane. Wreszcie na sam koniec wlać mocno przestudzoną, tężejącą żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać  i wstawić do lodówki na około 15 minut. Kremem przełożyć nasączone placki.
Przygotować polewę. W garnku rozpuścić  wszystkie składniki polewy, gotować na wolnym ogniu około 3-4 minuty.

Ewa Ruszkowska - specjalistka ds.gwia
RZD w Łasku