Czas przygotowania do 60 min.
Składniki:
na ciasto:
do nasączenia ciasta:
na krem:
na polewę:
Przygotować ciasto. Ubić jaja z cukrem do białości. Następnie do powstałej masy stopniowo dodawać mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Cały czas mieszać. Na koniec wlać olej i wodę, składniki dokładnie połączyć i wymieszać. Ciasto wlać do blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 0C. Upieczone ciasto odstawić do schłodzenia. Schłodzone przekroić wzdłuż na pół, otrzymane 2 placki nasączyć.
Przygotować krem. Wcześniej schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie powolutku dodać serki homogenizowane. Wreszcie na sam koniec wlać mocno przestudzoną, tężejącą żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 15 minut. Kremem przełożyć nasączone placki.
Przygotować polewę. W garnku rozpuścić wszystkie składniki polewy, gotować na wolnym ogniu około 3-4 minuty.
Ewa Ruszkowska - specjalistka ds.gwia
RZD w Łasku