„Do kraju tego, gdzie kruszynę chleba
podnoszą z ziemi przez uszanowanie
dla darów nieba, tęskno mi Panie….”
Cyprian Kamil Norwid
W dniu 22 października w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Macieja Rataja w Mieczysławowie po raz kolejny odbył się Dzień Żytniego Chleba. Uczniowie przygotowali część artystyczną o chlebie i tradycjach z nim związanych, promując jednocześnie zdrowy styl życia.
Obecnie w sklepach rzadko spotkamy chleb wykonany na zakwasie, gdyż jest on częściej przyrządzony z użyciem drożdży i dodatków spulchniających. Ale jedno jest pewne, smak kupowanych przez nas chlebów nie może się równać ze smakiem chleba wykonanego na zakwasie, który charakteryzuje się chrupiącą skórką , miękkim i wilgotnym miąższem i na drugi dzień jest równie smaczny jak w dniu pieczenia.
Przygotowano również stoiska wystawowe z odmianami chlebowymi pszenicy i produktami zbożowymi . Na stołach królował chleb pieczony przez uczniów ZS CKR oraz gimnazjów z Krzyżanowa i Witonii, rodziców, przedstawicielki Kół Gospodyń Wiejskich: p. Katarzynę Dębińską, p. Mieczysławę Baranowską, p. Teresę Wroczyńską, p. Renatę Maciejewską.
Rejonowy Zespół Doradców w Kutnie reprezentowały: kierownik Bożena Jóźwiak , specjalistki ds. gospodarstw wiejskich i agroturystyki Anna Olba i Hanna Moszczyńska.
Chleby upieczone przez panie z KGW zostały wyróżnione . Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy, książki i poradniki kulinarne. Konkurs zakończył się degustacją wyróżnionych chlebów.
oprac. Anna Olba
fot. Bożena Jóźwiak