Składniki:
Przygotowanie:
Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody. Jajka i cukier zmiksować na gładką, puszystą masę. Ciągle miksując porcjami dodawać olej, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Do przygotowanego ciasta dodać szpinak i wymieszać drewnianą łyżką. Przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy o średnicy 26 cm i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na około godzinę. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe, ewentualnie piec jeszcze 5 min. Gotowe ciasto ostudzić. Odciąć wierzch i pokruszyć do miski. Mocno schłodzoną śmietanę ubić, dodając na koniec śmietan-fiksy i cukier waniliowy. Wyłożyć masę na ciasto posypać okruchami. Wierzch udekorować nasionami granatu i wszystko delikatnie docisnąć do masy.