Warsztaty kulinarne

Show the MENU
19.09.2018

Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz członkinie Kół Gospodyń Wiejskich zapraszają na warsztaty kulinarne w ramach operacji pn. „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem”. Warsztaty są skierowane do młodzieży szkolnej – uczniów szkół podstawowych. Warsztaty są bezpłatne i odbywają się w trakcie realizacji operacji w terminach i miejscach indywidualnie ustalonych przez KGW z lokalnymi szkołami. Szczegółowy harmonogram warsztatów dostępny jest w zakładce ‘Warsztaty dla dzieci’ na stronie internetowej: www.produkty-tradycyjne.pl. Podczas warsztatów dzieci będą miały okazję poznać i posmakować lokalne, regionalne produkty i potrawy, zobaczyć sposób ich przygotowania, a nawet samodzielnie wziąć udział w przygotowaniach, pod okiem członkiń Kół Gospodyń Wiejskich. Serdecznie zapraszamy dzieci do udziału w warsztatach, które będą się odbywały na terenie 9 województw tj. województwa zachodniopomorskiego, pomorskiego, kujawsko-pomorskiego, podlaskiego, dolnośląskiego, lubelskiego, podkarpackiego, śląskiego, łódzkiego. Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej. Celem operacji jest: podniesienie wiedzy i świadomości nt. lokalnych, regionalnych, tradycyjnych zasobów i produktów spożywczych oraz zachęcenie do wykorzystywania produktów żywnościowych od lokalnych producentów/rolników, a także wykorzystanie tej wiedzy do dalszego jej upowszechniania w środowisku lokalnej społeczności poprzez organizację warsztatów dla młodzieży szkolnej zapoznających ją z lokalnym dziedzictwem kulinarnym, czy promocję lokalnego dziedzictwa kulinarnego podczas dożynek/innych imprez o podobnym charakterze. Źródło: KSOW