Małe przetwórstwo się opłaca

Show the MENU
16.01.2024

13 stycznia w naszej STODOLE przeprowadzone zostały warsztaty z produkcji wędlin połączone z wykładami, pn. „Małe przetwórstwo się opłaca. Innowacje w gospodarstwie rolnym, w tym możliwości finansowania w ramach interwencji Współpraca Grup Operacyjnych EPI-objętej Planem Strategicznym dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027”.

Prelegentami szkolenia były:

  • Monika Szadkowska – Specjalista broker innowacji/ Wojewódzki koordynator ds. RHD, MLO i sprzedaży bezpośredniej
  • Justyna Warszawska – Specjalista broker innowacji

Jak zrobić tradycyjną swojską kiełbasę instruował nas Stefan Bednarek specjalista praktyk z wieloletnim doświadczeniem

Uczestnikami szkolenia były Panie z Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu opoczyńskiego. Panie otrzymały wiedzę z zakresu przetwarzania produktów zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego przy zachowaniu odpowiednich przepisów higieniczno-sanitarnych związanych z małym przetwórstwem

Dowiedziały się jak rozpocząć produkcję i sprzedaż żywności z własnego gospodarstwa. Uzyskały informacje nt. trwającego naboru na Małe przetwórstwo.

A nasza kiełbasa zarówno ta biała z majerankiem jak i wędzona jeszcze ciepła rozeszła się w mgnieniu oka.