13 stycznia w naszej STODOLE przeprowadzone zostały warsztaty z produkcji wędlin połączone z wykładami, pn. „Małe przetwórstwo się opłaca. Innowacje w gospodarstwie rolnym, w tym możliwości finansowania w ramach interwencji Współpraca Grup Operacyjnych EPI-objętej Planem Strategicznym dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027”.
Prelegentami szkolenia były:
Jak zrobić tradycyjną swojską kiełbasę instruował nas Stefan Bednarek specjalista praktyk z wieloletnim doświadczeniem
Uczestnikami szkolenia były Panie z Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu opoczyńskiego. Panie otrzymały wiedzę z zakresu przetwarzania produktów zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego przy zachowaniu odpowiednich przepisów higieniczno-sanitarnych związanych z małym przetwórstwem
Dowiedziały się jak rozpocząć produkcję i sprzedaż żywności z własnego gospodarstwa. Uzyskały informacje nt. trwającego naboru na Małe przetwórstwo.
A nasza kiełbasa zarówno ta biała z majerankiem jak i wędzona jeszcze ciepła rozeszła się w mgnieniu oka.