Świeża żywność – jak dotrzeć do producenta

Show the MENU

Od stycznia 2017r. obowiązuje ustawa o rolniczym handlu detalicznym, w ramach którego rolnicy z własnego gospodarstwa, na targach i festynach lub konsumentowi końcowemu mogą sprzedać wytworzone we własnym gospodarstwie produkty i żywność wyprodukowaną w całości lub w części z własnej uprawy, chowu lub hodowli.  W ramach RHD możliwa jest sprzedaż konsumentom końcowym produktów pochodzenia zwierzęcego i „złożonych”:

  • mleka surowego i siary,
  • surowej śmietany,
  • jaj drobiu i ptaków bezgrzebieniowych,
  • produktów pszczelich nieprzetworzonych,
  • produktów rybołówstwa/ przetworzonych produktów rybołówstwa,
  • żywych ślimaków lądowych,
  • świeżego mięsa,
  • produktów mięsnych (np. szynki, pasztety, kiełbasy),
  • produktów mlecznych (np. ser, jogurt, masło),
  • produktów jajecznych,
  • gotowych posiłków (potrawy) z produktów pochodzenia zwierzęcego,
  • wyrobów garmażeryjnych stanowiących produkty złożone (np. pierogi z mięsem, serem, gołąbki, sałatki warzywno-mięsne),
  • wszystkich wyrobów z dodatkiem jaj,

oraz produktów niezwierzęcych:

  • surowców roślinnych,
  • przetworów z owoców i warzyw (np. soki owocowe, dżemy, owoce suszone, kiszonki, marynaty i soki warzywne),
  • przetworów zbożowych (np. mąki, kasze, płatki, otręby),
  • pieczywa, pieczywa cukierniczego, ciast i ciastek,
  • przypraw,
  • koncentratów spożywczych,
  • olejów,
  • gotowych posiłków (potraw) (np. nie mięsne pierogi, kopytka i kluski śląskie, knedle z owocami, placki ziemniaczane – sporządzane bez jaj),
  • napojów bezalkoholowych,

Rolnicy zainteresowani sprzedażą detaliczną zobowiązani są do urzędowej rejestracji na co najmniej 30 dni przez dniem rozpoczęcia planowanej działalności i w zależności od składu produktu przeznaczonego do sprzedaży dokonują rejestracji we właściwej powiatowej komórce kontrolującej – Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej odpowiedzialnej za nadzór nad bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego i żywności złożonej, bądź w Państwowej Inspekcji Sanitarnej produkty niezwierzęce.

Klienci zainteresowani kupnem bezpośrednio od rolnika mogą zlokalizować zarejestrowane gospodarstwa zaglądając na stronę np. inspekcji weterynaryjnej, podążając ścieżką:

 

Opracowanie na podstawie materiałów internetowych

Bogusława Walkiewicz

 

Do pobrania: 
Plik swieza_zywnosc.docx (1500.917 kB)