Relacja z wyjazdu studyjnego pn. „Zagroda edukacyjna – dobry przykład dywersyfikacji działalności rolniczej na terenach wiejskich” 14-16.10.2022 r

Show the MENU

SIR

20.10.2022

''Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie''.

Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej
„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020. 
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. 
Operacja realizowana przez Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach.

 

 

 

RELACJA Z WYJAZDU STUDYJNEGO

pn. „Zagroda edukacyjna – dobry przykład dywersyfikacji działalności rolniczej na terenach wiejskich” 14-16.10.2022 r., woj. śląskie

 

 

W dniach 14-16.10.2022 r. odbył się wyjazd rolników z woj. łódzkiego na Śląsk, gdzie mieli okazję spotkać się z gospodarzami należącymi do Szlaku Gospodarstw Edukacyjnych Województwa Śląskiego.
 
W trakcie wyjazdu odbyły się wizyty z warsztatami w:
– Zagrodzie Edukacyjnej Niezapominajka. Uczestnicy mieli okazję wziąć udział w warsztatach z tłoczenia oleju. Właścicielem zagrody jest Pan Mirosław Ślęzak, który jest prezesem Szlaku Gospodarstw Edukacyjnych Województwa Śląskiego. Gospodarz podzielił się swoją wiedzą oraz doświadczeniem przy zakładaniu i prowadzeniu szlaku edukacyjnego,
– Zagrodzie Edukacyjnej Owczarkowa Zagroda. Uczestnicy wzięli udział w warsztatach robienia naturalnych zawieszek do szafy z wosku sojowego i suszonych płatków. Gospodarstwo oferuje spędzenie wolnego czasu wśród zwierząt m.in. woliera z ptakami ozdobnymi o powierzchni około 2500 tys. m2, bażanty, króliki, gęsi, alpaki i wiele innych,
– Zagrodzie Edukacyjnej Maciejówka - właścicielka przeprowadziła warsztaty z filcowania. Zagroda edukacyjna prowadzi zajęcia plastyczno-kulinarne, w której można zobaczyć jak wyglądało życie na wsi, dowiedzieć się jak wyrabiano masło, ser, pieczywo, chleb, zapoznać się z rękodziełem ludowym,
– Zagrodzie Edukacyjnej Stefanówka. Uczestnicy wzięli udział w warsztatach florystycznych. Zagroda edukacyjna prowadzi również zajęcia edukacyjne z zakresu hodowli kucy walijskich, kultury regionu, przetwórstwa mlecznego, wypieku pieczywa, pizzy i ciasteczek, przyrządzania potraw kuchni polskiej i regionalnej oraz przetworów, a także posiada zwierzęta: kozy, konie, krowa, owce, alpaki,
– Gospodarstwie Sadowniczo-Szkółkarskiego Wierus, gdzie odbyły się warsztaty w sadzie. Właściciel oprowadził uczestników i była okazja do wyciskania świeżego soku z jabłek.
 
Oprócz tego odbyły się wykłady na temat zasad założenia i prowadzenia zagrody edukacyjnej, wymogów formalnych i merytorycznych oraz warunków jakie trzeba spełnić, aby przystąpić do Ogólnopolskiej Sieci Zagród Edukacyjnych, które poprowadziła specjalistka w tym temacie Renata Rosiek.
Dziękujemy gospodarzom za miłe przyjęcie i przekazanie swojej wiedzy oraz doświadczenia uczestnikom wyjazdu. 
 
 
 
 
 
Materiał i fot. Anna Suchecka