
''Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie''.
Operacja wspófinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Operacja realizowana przez Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach.
Relacja z wyjazdu studyjnego pn. "Przetwórstwo w kierunku produktów fermentowanych w ramach RHD" - 13-15.09.2021 r.
Wrzesień obfituje w wyjazdy studyjne - tym razem na obszarze Małopolski realizujemy tematykę pn. "Przetwórstwo w kierunku produktów fermentowanych w ramach RHD". Wyjazd studyjny rozpoczął się niezwykle intensywnie i jednocześnie bardzo interesująco od wizyty: w Winnicy na Dziole oraz w gospodarstwie Anny Woźniak, zajmującej się uprawą tradycyjnych odmian zbóż - płaskurki, orkiszu, samopszy - prowadzącej również małą piekarnię z tradycyjnym pieczywem na zakwasie. Piękne miejsca oraz ludzie pełni pasji. Drugi dzień wyjazdu studyjnego upłynął w równowadze wiedzy i praktyki. Wykłady przeprowadzone przez dr inż. Dorotę Litwinek oraz dr inż. Ireneusza Maciejaszka wprowadziły uczestników wyjazdu w praktyczne aspekty produkcji naturalnych serów, które zaprezentowane zostały przez Magdalenę Krężołek-Ryszkę - właścicielkę Serowarni Magdalenka. Podczas przeprowadzonych warsztatów była sposobność przygotować świeży ser podpuszczkowy oraz odcisnąć oscypka w tradycyjnej drewnianej formie. Ostatniego dnia wyjazdu uczestnicy mieli niepowtarzalną możliwość poznania tajników zakładania i pielęgnacji winnicy na przykładzie Winnicy Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie - Garlicki Lamus. Kompleksową wiedzę dotyczącą uprawy winorośli oraz produkcji win przekazał dr hab. inż. Maciej Gąstoł, profesor Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Ostanim punktem wyjazdu była wizyta w gospodarstwie Jurajski Koziołek - produkującym sery kozie.
Wyjazd studyjny przedstawił uczestnikom różne formy przetwórstwa produktów fermentowanych w ramach RHD. Mamy nadzieję, że zdobyta wiedza teoretyczna oraz praktyczna przyczyni się do rozwoju gospodarstw na terenie woj. łódzkiego.
Mat. i fot. Anna Suchecka