Polski Ocet Owocowy - z wizytą w gospodarstwie Moniki Bankiewicz

Show the MENU

SIR

22.05.2024

Czy Polski Ocet Owocowy i Monika Bankiewicz to idealne połączenie? Zdecydowanie tak!

Odwiedziliśmy Panią Monikę i sprawdziliśmy jak funkcjonuje gospodarstwo po zrealizowaniu operacji.

Podjęty temat badawczo- wdrożeniowy pn. „Wytwarzanie octu owocowego w województwie łódzkim, mazowieckim i śląskim we współpracy z Instytutem Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. Wacława Dąbrowskiego jako innowacji produktowej, procesowej i technologicznej”, dotyczący przetworzenia soku owocowego w ocet owocowy, jako innowacyjna technologia, został zrealizowany zgodnie z założeniami projektu realizowanego w ramach działania M16 Współpraca objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 i wdrożony w czterech jednostkach produkcyjnych:

- Gospodarstwo sadownicze MB Monika Bankiewicz

- „Strzelsok” Jarosław Strzelecki

- Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe Daniel Byster

- Ireneusz Gorgol Firma "GORGOL"

Wytwarzany w gospodarstwie Pani Moniki ocet, szturmem znalazł uznanie wśród rzeszy konsumentów, którzy wracają po swój ulubiony produkt. Sprzedaż prowadzona jest bezpośrednio w gospodarstwie, istnieje także możliwość sprzedaży wysyłkowej po uprzednim zamówieniu czy to przez telefon, czy to za pośrednictwem portalu społecznościowego.

Ocet owocowy uzyskany metodą fermentacyjną ma wiele właściwości prozdrowotnych., m.in.:

  • Wspomaga spalanie tłuszczu
  • Obniża poziom cholesterolu we krwi
  • Wspiera procesy trawienne
  • Jest naturalnym probiotykiem
  • Reguluje poziom cukru we krwi
  • Wspomaga leczenie chorób skóry, np. łuszczycy