Czy Polski Ocet Owocowy i Monika Bankiewicz to idealne połączenie? Zdecydowanie tak!
Odwiedziliśmy Panią Monikę i sprawdziliśmy jak funkcjonuje gospodarstwo po zrealizowaniu operacji.
Podjęty temat badawczo- wdrożeniowy pn. „Wytwarzanie octu owocowego w województwie łódzkim, mazowieckim i śląskim we współpracy z Instytutem Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. Wacława Dąbrowskiego jako innowacji produktowej, procesowej i technologicznej”, dotyczący przetworzenia soku owocowego w ocet owocowy, jako innowacyjna technologia, został zrealizowany zgodnie z założeniami projektu realizowanego w ramach działania M16 Współpraca objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 i wdrożony w czterech jednostkach produkcyjnych:
- Gospodarstwo sadownicze MB Monika Bankiewicz
- „Strzelsok” Jarosław Strzelecki
- Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe Daniel Byster
- Ireneusz Gorgol Firma "GORGOL"
Wytwarzany w gospodarstwie Pani Moniki ocet, szturmem znalazł uznanie wśród rzeszy konsumentów, którzy wracają po swój ulubiony produkt. Sprzedaż prowadzona jest bezpośrednio w gospodarstwie, istnieje także możliwość sprzedaży wysyłkowej po uprzednim zamówieniu czy to przez telefon, czy to za pośrednictwem portalu społecznościowego.
Ocet owocowy uzyskany metodą fermentacyjną ma wiele właściwości prozdrowotnych., m.in.: