'Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”
Operacja realizowana przez Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Operacja wspófinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.
ZAPROSZENIE
Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego zs. w Bratoszewicach oraz Sieć na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich zaprasza do udziału w bezpłatnym wyjeździe studyjnym
pn. „Innowacyjne metody promocji żywności tradycyjnej i regionalnej na przykładzie dobrych praktyk z woj. kujawsko - pomorskiego”
który odbędzie się w dniach 16-19.09.2019 r. na teren woj. kujawsko-pomorskiego.
Wyjazd studyjny organizowany jest w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020, Plan Operacyjny na lata 2018-2019.
Wyjazd skierowany jest do: rolników, przedsiębiorców, przetwórców, pracowników naukowych, doradców rolniczych, mieszkańców obszarów wiejskich oraz potencjalnych członków grup operacyjnych.
W programie:
Wykłady:
I. Wykład pn. „Przepisy prawa żywnościowego w kontekście produkcji w ramach krótkiego łańcucha dostaw. Bezpieczeństwo produkcji żywności fermentowanej”-
II. Wykład pn. „Bezpieczeństwo produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego – mleko i produkty mleczarskie”
III. Wykład pn. „Bezpieczeństwo produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego – mięso i produkty mięsne”
IV. Wykład pn. „Możliwości finansowania grup operacyjnych w ramach działania "Współpraca" objętego PROW 2014-2020”
Wizyty studyjne:
1. Wizyta w Zakładzie Sadowniczym – Wojciech Klimkiewicz – Wtelno - wpisany na listę Dziedzictwa Kulinarnego oraz członek w Spiżarni Kujawsko-Pomorskiej.
2. Wizyta w Polder – producent kajmaków – wpisany na listę Dziedzictwa Kulinarnego oraz członek Spiżarni Kujawsko-Pomorskiej.
3. Wizyta w Olejarni Świecie – Świecie nad Osą – wizyta wraz z degustacją oraz spotkanie z Panią Ewa Grewling ze Spiżarni Kujawsko-Pomorskiej.
4. Wizyta w Gospodarstwie Specjały Spod Strzechy – Józef Siadak – Dolny Lubicz.
Każdy uczestnik otrzyma bezpłatne materiały szkoleniowe.
Ilość miejsc: 50
Zgłoszenie należy przesłać w formie skanu na adres poczty elektronicznej*:
a [dot] lichmanlodr-bratoszewice [dot] pl
Zgłoszenia przyjmujemy do 13.09.2019 r. do godz. 14.00
Zgłoszenia wysłane po terminie nie będą rozpatrywane.
Ilość miejsc jest ograniczona w związku z powyższym o zakwalifikowaniu się uczestników decydować będzie kolejność zgłoszeń.
Osoby które zakwalifikują się na szkolenie otrzymają potwierdzenie na adres e-mailowy wskazany w karcie zgłoszenia uczestnictwa.
Więcej informacji:
Anna Lichman – główny specjalista ds. innowacji
e-mail: a [dot] lichmanlodr-bratoszewice [dot] pl
tel. 797 187 074
* prawidłowe zgłoszenie polega na wypełnieniu formularza zgłoszeniowego i przesłaniu jego skanu podpisanego czytelnie imieniem i nazwiskiem pod adres poczty elektronicznej: a [dot] lichmanlodr-bratoszewice [dot] pl. Karta zgłoszeniowa załączona poniżej.